Home VestiBiznis & Finansije Rusija: Nov program privatizacija

Rusija: Nov program privatizacija

by bifadmin

Ruska vlada smatra da je došao pravi trenutak za pokretanje novog programa privatizacija, dve i po godine nakon poslednje veće prodaje državne imovine u toj zemlji.

Nakon haotične rasprodaje imovine u devedesetim godinama prošlog veka, koja je s Borisom Jeljcinom na čelu države stvorila klasu super bogatih oligarha i izazvala oštre reakcije javnosti, ruska vlada sada namerava da poveća svoje udele u kompanijama. Problem je to što je globalna finansijska kriza dobela do velikog budžetskog deficita, pa se u 2009. očekuje deficit od 8,0 odsto BDP-a, dok bi u 2010. deficit bio blago smanjen, na 6,9 odsto.

U razgovoru za ruski finansijski dnevnik „Vedomosti“ ministar finansija Aleksej Kudrin je rekao da bi, zahvaljujući prihodima od privatizacije, Rusija mogla manje da troši svoje rezervne fondove i da smanji planirani obim izdavanja obveznica radi poravnavanja manjka. „Drugim rečima, prihod od privatizacije poslužio bi za smanjenje deficita“, rekao je Kudrin.

Prema rečima nekih vladinih izvora na koje se pozivaju „Vedomosti“, nova privatizaciona inicijativa bila bi u jednakoj meri usmerena na podizanje ugleda Rusije na Zapadu, koji toj zemlji još uvek zamera preteranu državnu kontrolu nad privredom.

Pitanja privatizacije dotakao se i prvi zamjenik i ključni saveznik premijera Vladimira Putina Igor Šuvalov, koji je u intervjuu za „Bloomberg TV“ rekao da je sada došao trenutak za povratak privatizaciji i naglasio da vlada raspolaže dobrom imovinom koju može ponuditi.

Poslednja velika rasprodaja državne imovine u Rusiji bila je prodaja 22,5 odsto državnog udela u drugoj po veličini ruskoj banci VTB u maju 2007, kada je prikupljeno 8 milijardi dolara. Pre toga, u julu 2006, vlada je prodala 15-postotni udeo u državnom naftnom gigantu „Rosneftu“, prikupivši 10,4 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo...