Home VestiIT i nauka Miloš Đurković, HP: Ključ je u konvergenciji

Miloš Đurković, HP: Ključ je u konvergenciji

by bifadmin

Prošle nedelje je u Beogradu održana konferencija Technology@Work u organizaciji kompanije Hewlett-Packard u Srbiji. Pred 200 okupljenih stručnjaka na konferenciji je bilo govora o novim rešenjima i proizvodima IT giganta, kao i o aktuelnim svetskim trendovima. „Očekujemo da će u narednoj godini najmanje 79 odsto IT okruženja koristiti virtuelizaciju servera kao standard, najmanje 78 odsto će konsolidovati svoju IT infrastrukturu, a najmanje 67 odsto će preći na automatizovano upravljanje virtuelizovanih servera”, naveo je Miloš Đurković, generalni direktor preduzeća HP u Srbiji.

Milos Djurkovic 1

BIF: Pre nedelju dana objavljeni su kvartalni rezultati HP u svetu. To je bio prvi pozitivan kvartal kompanije posle skoro godinu i po dana i, prema rečima izvršne direktorke Meg Vitman, “najava preokreta” koji će puni mah dostići 2015. Kako će se njena najavljena reorganizacija kompanije odraziti na poslovanje HP u svetu i Srbiji?

Miloš Đurković: Reorganizacija kompanije znači njeno plansko prilagođavanje novim uslovima na tržištu – fokus je na cloud-u i daljem umrežavanju, što zahteva bolje servere i kvalitetnije skladištenje podataka. Konvergencija će biti ključ uspeha u IT industriji u narednoj deceniji, a HP je u velikoj prednosti jer ima razvijene sve neophodne poslovne segmente, u Srbiji kao i u čitavom svetu.

BIF: S obzirom da je na lošije rezultate u 2012. uticao veliki pad tržišta PC računara, na koji način će HP to u budućnosti kompenzovati?

M. Đurković: Mi smo veliki PC proizvođač u svetu i osetili smo promene koje se dešavaju, ali pokušavamo da na njih odgovorimo adekvatno našim tablet proizvodima za android i Windows platforme.

BIF: Da li će veći fokus kompanije biti na tzv. korporativne servise, i kako će se na tom tržištu HP suprotstaviti već prisutnoj jakoj konkurenciji?

M. Đurković: HP nije nov na tom tržištu. Šta više mi smo prva kompanija koje je još pre tri godine osmislila i realizovala koncept konvergentne infrastrukture koji podrazumeva povezivanje servera, storidža i mrežne opreme. Ovaj pristup obuhvata i alate za upravljanje, polise i procese, tako da se resursima i aplikacijama upravlja na sveobuhvatan, integrisan način. Sistem čine i bezbednosna rešenja, kao i upravljanje napajanjem i hlađenje, tako da sistemi i prostorije rade zajedno na produžavanju životnog veka računskog centra. Konkurencija tek sada pokušava da se uključi u ovaj deo, ali ponoviću da se naša prednost ogleda u infrastrukturnom smislu – naš portfolio proizvoda pokriva sve potrebe klijenata.

BIF: Kako će se odraziti najavljeno povećanje PDV za IT opremu na domaće tržište?

M. Đurković: Jedan od prioriteta naše zemlje je i visokotehnološki razvoj, ali da bi se domaće kompanije razvile, njihovo poslovanje postalo optimalnije, i da bi država uopšte postala efikasnija – potrebna su bolja IT rešenja. Povećanje PDV će zapravo poskupeti implementaciju takvih rešenja i to će usporiti planirani razvoj i spomenutu efikasnost. Tako da – uz svo razumevanje velikog problema popunjavanja državnog budžeta – povećanje PDV može da uspori planirane reforme. Doduše, nije isključeno da ono bude samo kratkoročno rešenje.

Pročitajte i ovo...