U rudničko-takovskom kraju sve je više proizvođača bobičastog voća pod kojim je trenutno više od 20 hektara. Porodica Tulović u Grabovici kod Gornjeg Milanovca gaji aroniju, koju prodaje u svežem stanju, zamrznutu ili ceđenu. Matični sok izvozi u Mađarsku.
Zemlju nasleđenu od dede, Nenad Tulović počeo je da obrađuje po povratku iz inostranstva. Odlučio se za aroniju. Prinos raste iz godine u godinu, a u zasadu od 70 ari posla ima za celu porodicu, ovih dana najviše na košenju i pođubravanju.
Biljke tretiraju prirodnim preparatima napravljenih od koprive, gaveza i maslačka.
– To se posle razgrađuje i svaki dan se meša. Posle 21 dana završi oksidaciju i posle može da se tretira biljka. Služi za prihranu biljke kao organski preparat – kaže Tulović.
Da bi obezbedili kvalitetan rod napravili su i sistem za navodnjavanje. Iako kažu da ni malo nije jednostavna, uz puno rada i ulaganja, Tulovićima se proizvodnja aronije isplati.
– Malo je komplikovanije nego za ostale zemlje pošto za Mađarsku traže dosta papirologije. Tu sam radio i organoleptiku za aroniju, ona podržava sve standard organske aronije ali nemam taj sertifikat. To mi je u planu u budućnosti, nadam se sledeće godine da ću da podnesem zahtev – kaže Nenad.
U odnosu na prošlu godinu na plantaži u Grabovici aronija je cvetala mesec kasnije, pa će kasniti i berba. Ipak, nadaju se da će polovinom septembra ponovo ubrati oko osam tona voća. A onda će probati i plasman sušene aronije.
Izvor:RTS/Ekapija
Foto: Pixabay