Kineski naučnici su uspeli da uticanjem na jedan gen kod pirinča značajno povećaju prinos ove biljke
Izmenom jednog gena kod sorte pirinča prinos se naučnici u Kini su uspeli da povečaju prinos za 50 odsto a da pritom i skrate period vegetacije biljke, preneli su tamošnji mediji.
Utvrđeno je da pojačanje ovog gena može povećati prinos za više od 50 odsto kod najčešće vrste pirinča, a pritom je vegetacija pune dve nedelje kraća, odnosno berba stiže dve nedelje ranije.
Istraživači su testirali pirinač sa izmenjenim genom u oblastima širom Kine, a ovo otkriće bi moglo biti značajan korak u procesu proizvodnje dovoljnih količina hrane.
Predvodnik tima sa Kineske akademije poljoprivrednih nauka, Džou Venbin, naveo je da testiranje ovog gena traje od 2018. godine u oblastima sa različitim klimatskim uslovima i da su rezultati izuzetno povoljni.
Izvor: 24sedam.rs
Foto: Pixabay