Home VestiBiznis & Finansije WTO: Pad globalne trgovinske razmene

WTO: Pad globalne trgovinske razmene

by bifadmin

Svetska trgovinska organizacija (WTO) objavila je da očekuje smanjenje obima globalne trgovinske razmene u 2009. od devet odsto, što bi bio najveći pad svetske trgovine od Drugog svetskog rata i znatno veći nego što se ranije predviđalo.

Pad u razvijenim zemljama biće posebno izražen, navodi se u saopštenju WTO-a, s obzirom na očekivani pad izvoza za 10 odsto u ovoj godini, dok bi izvoz u zemljama u razvoju trebalo da bude smanjen u rasponu od dva do tri odsto. Globalna trgovinska razmjena beležila je kontinuirani rast od 1982. godine.

U 2008., sudeći prema procenama, globalna trgovinska razmena porasla je za dva odsto, najslabije od 2001, što je najvećim delom proizašlo iz rasta zabeleženog tokom prve polovine godine, koji se u drugoj polovini godine izgubio usled širenja finansijske krize širom svijeta. Prošlogodišnji rast bio je osetno niži u odnosu na 6-odstotni rast zabeležen u 2007. Razvijene zemlje ostvarile su skroman rast, od 0,8 odsto. Najveći svetski izvoznik u 2008. godini bila je Nemačka, čiji je izvoz dostigao 1.470 milijardi dolara, a sledi Kina.

MMF je u ranijim procenama predvideo pad međunarodne razmene za tri odsto u 2009, a WTO je predvideo i prvi pad globalne proizvodnje od 30-ih godina prošlog veka.

Pročitajte i ovo...