Home VestiPolitika i društvo Vijetnamska tajkunka osuđena na smrt zbog velike finansijske prevare

Vijetnamska tajkunka osuđena na smrt zbog velike finansijske prevare

by bifadmin

U Vijetnamu je upravo završeno “suđenje veka” poslovnoj ženi koja je zbog ogromne pronevere novca osuđena na smrtnu kaznu.

Truong My Lan je osnivačica kompanije Van Thinh Phat Group koja se bavi investiranjem u nekretnine. Međutim ona nije uhapšena zbog nekretnina. Krajem 2022. godine policija ju je lišila slobode pod optužbom da je u periodu od 11 godina podizala lažne zajmove i time značajno oštetila jednu od najvećih vijetnamskih banki. Navodno je na taj način od Sajgonske komercijalne banke uzela 44 milijarde dolara, od kojih, kako kaže tužilaštvo, 27 milijardi najverovatnije nikada neće moći biti vraćeno.

Tokom rada na ovom predmetu 10 javnih tužilaca i na desetine advokata i pravnika saslušalo je 2.700 svedoka njenih zloupotreba. Papirni dokazi o ovoj proneveri nalaze se u čak 104 kutije koje su ukupno teške šest tona. Oni se nisu bavili samo ovom ženom, već svima koji su joj pomagali u izvlačenju novca iz pomenute banke. Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju našlo se 85 osoba, od kojih se 14 suočava sa pretnjom smrtnom kaznom.

Kako je izvlačen novac iz Sajgonske banke?

Pošto smo izložili ove gotovo neverovatne brojke, pozabavimo se sada načinom na koji je najbogatija žena u Vijetnamu stekla svoje bogatstvo.

Truong My Lan je u mladosti zajedno sa majkom radila kao prodavačica kozmetike na pijaci. No, od 1986. do sredine devedesetih, kada je Komunistička partija započela sa ekonomskim reformama poznatim pod imenom Doi Moi, počela je da kupuje državno zemljište i nekretnine. Da bi sve to dobijala po pristupačnim cenama morala je imati političke veze, slično kao i kod nas. Međutim, osim veza, ova preduzetnica imala je i osećaj za biznis pa je vrlo brzo postala vlasnica više hotela i restorana.

Do 2011. Truong My Lan je postala poznata ličnost sa još jačim konekcijama i uticajem, pa joj je dozvoljeno da organizuje spajanje tri male, slabo likvidne banke u jednu – Sajgonsku komercijalnu banku. Naravno, ona to nije radila za džabe, htela je svoj deo kolača u ovom poslu. Ali, zakoni te zemlje zabranjuju da bilo koji pojedinac drži više od pet odsto udela u nekoj banci. Zato je osnovala na stotine fiktivnih kompanija i angažovala veliki broj fizičkih lica kako bi joj bili posrednici u kupovini udela u pomenutoj banci. Tužilaštvo je naknadno utvrdilo da je na kraju posedovala udeo u njoj veći od 90 procenata. Navodno je postavila svoje ljude na rukovodeće pozicije, i zahtevala od njih da odobravaju kredite njenim fiktivnim kompanijama.

Banka koja je praktično kreditirala samo jednu ženu

Istraga je pokazala da je od ukupnog broja izdatih kredita te banke čak 93 odsto otišlo njoj. Veoma detaljan rad tužilaštva pokazao je da je, primera radi, od 2019. do 2022. samo njen vozač podigao više od četiri milijarde dolara iz pomenute banke. Taj novac čuvan je u njenom podrumu.

Osim zbog izvlačenja novca, ona je osuđena i za veoma velikodušno podmićivanje zaposlenih u banci koji su radili na odobravanju kredita. Jednim od tih zaposlenih bavilo se i vijetnamsko tužilaštvo pa je utvrdilo da je prihvatio mito u vrednosti od pet miliona dolara. Njemu sada preti doživotna robija.

Borba protiv korupcije u Vijetnamu

Iako Vijetnamci imaju svest o tome da u njihovoj zemlji vlada korupcija, tamošnja javnost je ipak bila šokirana razmerama ove krađe. Mnogi su postavili pitanje kako je tako nešto moglo da se dešava toliko dugo, kako država nije ranije reagovala.

Međutim, korupcija je toliko odomaćena u vijetnamskom društvu da je ovaj slučaj daleko od usamljenog. Zato se mislilo da počinioci nikada neće biti kažnjeni. Ipak, ova država je 2016. intenzivirala borbu protiv korupcije, u kojoj su stradali i neki od najviših zvaničnika Vijetnama. Među njima su dva predsednika i dva premijera, koji su morali da podnesu ostavke zbog umešanosti u korupciju. Na stotine ljudi je u međuvremenu dobilo otkaze ili čak i zatvorske kazne.

Izgleda da ipak, čak i u najiskvarenijim sistemima, korupcija može biti kažnjena, ako ima političke volje za to.

Izvor: BBC, Al Džazira

Foto: MiamiAccidentLawyer, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar