Home VestiBiznis & Finansije Portugalci odlaze na rad u Angolu

Portugalci odlaze na rad u Angolu

by bifadmin

Već smo pisali o tome da Portugalci emigriraju u svoje govorno područje Brazil, međutim sada im se nude i druge prilike. Lovci na talente u Lisabonu trenutno traže visokoobrazovane radnike za dobro plaćene poslove u Angoli, bivšoj portugalskoj koloniji koja ne oseća efekte krize. 

Jedan od primera je Antonio Saga koji će sa svojih 45 godina uskoro postati emigrant. On se javio na oglas agencije za zapošljavanje i imao je šta da ponudi – fakultetsku diplomu iz ekonomije i doktorat iz marketing menadžmenta. Ima 20 godina iskustva kao tim lider u zdravstvu. No, uprkos njegovom bogatom CV-u on trenutno zarađuje manje od 1000 evra mesečno, tako da više svojoj deci ne može da priušti dobre škole, niti stan u kome živi.

Mnoštvo je ovakvih primera u zemlji na Pirinejskom poluostrvu. Mnogi od njih potražiće posao daleko od kuće, uglavnom u Angoli. Antonio Saga se nada da će biti na rukovodećim pozicijama u zdravstvu Angole. Do sada je dobio ponudu iz farmaceutske industrije gde bi zarađivao od 8 000 do 10 000 evra mesečno.

Činjenica da kadar emigrira iz razvijenih zemalja u države koje su bile kolonije samo govori o promeni snaga moći nas svetskoj mapi. Portugal, iako je u Evropi, je jedna od njenih najsiromašnijih zemalja. Dodatno pogoršanje situacije nastupilo je sa merama štednje. Nezaposlenost je već narasla na 14,9 odsto u prvom kvartalu ove godine.

Za razliku od svog nekadašnjeg koloniste Angola se razvila u jednog od najvećih proizvođača nafte u Africi. U prvom kvartalu proizvodila je 1,8 miliona barela dnevno i tako postala drugi najveći izvoznik nafte u Kinu. Osim crnim zlatom, Angola je bogata i dijamantima. Angolska elita sada kupuje portugalska privatizovana preduzeća, udele u portugalskim medijskim kućama i nekretnine na obalama Portugalije. Oni „kupuju“ i radnu snagu od Portugalije – oko 150 000 Portugalaca trenutno ima radnu dozvolu u Angoli, a kako stvari stoje biće ih sve više.

Pročitajte i ovo...