Home Posle 5 Iranski avion leti uz pomoć Photoshopa

Iranski avion leti uz pomoć Photoshopa

by bifadmin

Mnoge zemlje nisu u stanju da razvijaju naprednu vazduhoplovnu tehnologiju, a nekima to toliko teško pada da je lažiraju.

Tako je iranska vojska prošle nedelje predstavila avion Q-313 Qaher, svog prvog ‘nevidljivog lovca’, kome su se strani vojni analitičari smejali, navodeći da je reč o plastičnom modelu koji nikada neće poleteti. Da je na tome ostalo, Iran bi bio pošteđen sramote, ali ova zemlja je uporno pokušavala da dokaže da je Qaher u stanju da leti.

Tako su objavili fotografiju ovog aviona u letu iznad iranske planine Damavand, što se pokazalo kao još veći promašaj kada je jedan iranski bloger otkrio da je pozadina dodata u Photoshopu.

Naime, fotografija Qahera u letu identična je prethodno objavljenoj fotografiji sa prezentacije aviona – identičan ugao slike, identično osvetljenje detalja, zajedno sa odbljescima plave i zelene svetlosti kojima je avion bio obasjan na službenoj prezentaciji.

Jedino što se razlikuje je pozadina fotografije – koja je ubrzo prepoznata kao jedna od brojnih fotografija planine Damavand snimljene iz vazduha. Iransko vazduhoplovstvo je, čini se, u Photoshopu iseklo sliku aviona sa prezentacije, i zalepilo je na fotografiju planine. Iranci izgleda nisu ništa naučili iz naše škole obmanjivanja javnosti devedesetih.

Pročitajte i ovo...