Home VestiEkonomija G20 protiv globalnog izbegavanja poreza

G20 protiv globalnog izbegavanja poreza

by bifadmin

Vođe zemalja G20 postigle su danas u Sankt Petersburgu dogovor o zajedničkom delovanju protiv politike izbegavanja plaćanja poreza velikih međunarodnih kompanija.

g20 obama putin
Iako će glavna tema razgovora samita lidera G20 (najuticajnijih dvadeset zemalja koje čine dve trećine svetske populacije) biti aktuelna situacija u Siriji, jedan važan dogovor u Rusiji je već postignut: zajednička borba proitv masovnog izbegavanja plaćanja poreza multinacionalnih kompanija. Neke kompanije to čine putem nelegalnih kanala, ali mnogo češće sasvim legalno, zahvaljujući veoma kompleksnim sistemima umanjenja poreza, zbog čega trpe zemlje u kojima su te kompanije osnovane, ali i zemlje, najčešće ekonomije u razvoju, u kojima one obavljaju veći deo svog poslovanja i zgrtanja profita.

Neki analitičari su zabrinuti da će mere „zatezanja“ prema velikim kompanijama širom sveta dovesti do zabrinutosti i povlačenja najvećih investitora na neodređeno vreme. Prema njima, „laki novac“ u vreme najvećeg udara finansijske krize bio je dobrodošao, a sada dolazi kraj takvoj računici, i to baš u trenutku kada američki FED prekida svoj stimulativni program i predviđa se povratak viših referentnih kamatnih stopa u svetu, prenosi BBC. Samit lidera G20 nastaviće se sa dve neekonomske teme oko kojih se dva najvažnija učesnika, Ruska federacija i SAD, otvoreno suprotstavljaju: rešavanjem sirijskog problema, ali i pravima homoseksualaca.

Pročitajte i ovo...