Home VestiEkonomija JP Mogran će morati da plati kaznu i javno prizna krivicu

JP Mogran će morati da plati kaznu i javno prizna krivicu

by bifadmin

Izveštaji brojnih medija govore da će JP Mogran platiti veliku kaznu (Kvarc piše od 700 miliona a Fajnenšl Tajms od 800 miliona dolara) zbog afere poznate pod imenom “Londonski kit”. Još gore od kazne je, kažu znalci, to što će banka morati da prizna svoju krivicu.

Da podsetimo, najveća američka banka je prošle godine izgubila 6,2 milijarde dolara u trgovanju koje je obavljao službenik Bruno Iskil, poznat kao „Londonski kit“, što je nadimak koji je zaradio zato što su njegove transakcije bile tako velike da su dovodile do talasanja tržišta. Otkriveno je da je banka obmanjivala investitore i ignorisala rizike, kao i da su glavni rukovodioci JP Morgana bili svesni ogromnih gubitaka ali su u javnosti ublažavali rizike.

kit

Do sada je za ovakve prekršaje američka Komisija za hartije od vrednosti dozvoljavala bankama i kompanijama da plate kaznu i da se izvuku bez priznanja krivice, ali Meri Džo Vajt koja je ove godine došla na čelo Komisije, odlučila se za promenu kursa – ona će naterati JP Morgan da javno prihvati odgovornost za kršenje zakona.

Na ovo je možda navedena i zbog nekorektnog ponašanja banke tokom istrage – JP Mogran nije regulatoru predao dokumenta koja su od njega bila zahtevana, manipulisao je sa standardima za obračun rizika i na druge načine se “regulatoru izrugivao u lice”.

Pročitajte i ovo...