Home VestiPolitika i društvo Iran možda gasi nuklearni program

Iran možda gasi nuklearni program

by bifadmin

Međunarodne sankcije imaju toliko loš uticaj na iransku ekonomiju daje sve izglednije da će predsednik ove zemlje Hasan Rohani biti voljan da napravi ustupke zapadu po putanju nuklearnog naoružanja.

Postrojenje za proizvodnju nuklearnog oružja Fordo smatra se velikom pretnjom – u njemu pod zemljom naučnici naučnici rade koristeći 696 centrifuga za bogaćenje uranijuma na 20%. Pošto proizvedu kvalitetan uranijum oni vrlo brzo mogu napraviti nuklearnu bombu. Fordo je inače najmoderniji program za proizvodnju nuklearnog naoružanja u Iranu za koji se smatra da je neuništiv – ni najjače bombe ne mogu probiti njegovu zaštitu od 70 metara.

podzemno postrojenje

Ali izgleda da se ovo postrojenje može kontrolisati na drugi način. Naime, iz redova obaveštajaca došla je informacija da novi iranski predsednik razmišlja o gašenju Fordoa i dozvoli za međunarodne organe za nadgledanje uklanjanja centrifuga, mada je za sada nejasno ko će nadgledati razmontiranje postrojenja, kako će 185 kg proizvedenog obogaćenog uranijuma biti transportovano i da li će Iranci samo preseliti proizvodnju nuklearnog oružja u neka druga postrojenja. Za uzvrat, Rohani bi mogao tražiti povlačenje sakcija od SAD i EU, povlačenje zabrane uvoza iranske nafte i dozvolu za njihovu centralnu banku da opet posluje na međunarodnom tržištu.

Rohani zbog ovoga rizikuje da izgubi podršku kod kuće a moguće je i da će ga Revolucionarna garda prozvati izdajnikom. No, novi predsednik mora nešto da uradi po pitanju katastrofalne ekonomske situacije u zemlji. Priča se da zvanični podaci nisu sasvim istiniti i da je zemlja pred bankkrotom koji jedino može izbeći ukidanjem sakncija i ubacivanjem svežeg novca na tržište. Kupovna moć stanovništva je drastično opala a inflacija je samo u prva meseca ove godine porasla za 40% u odnosu na isti period lane. Milioni građana ne mogu da otplaćuju kredite i banke su u ogromnim dugovima. Industrija je takođe u problem – samo proizvodnja automobile je pala za 50%.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...