Home VestiPolitika i društvo Novinar koji je prvi objavio Snoudenove podatke pokreće svoj medij

Novinar koji je prvi objavio Snoudenove podatke pokreće svoj medij

by bifadmin

Novinar Glen Grinvald, koji je među prvima objavio detalje iz dokumenata američkog zviždača Edvarda Snoudena, odlučio je da podnese ostavku u britanskom listu The Guardian kako bi se posvetio „novinarskoj prilici iz snova koja se događa samo jednom u karijeri“.

„Moje partnerstvo sa Guardianom je bilo veoma plodno. Cenim urednike i novinare s kojima sam radio i veoma sam ponosan na sve što smo postigli“, poručio je Grinvald nakon što se proširila vest da je podneo ostavku.

Ta novinska agencija dodaje da će novi Grinvaldov projekat finansirati osnivač kompanije eBay, Pjer Omidijar, američki milijarder koji je i do sada ulagao u razne filantropske, poslovne i političke projekte.

grinvald

Grinvald, Amerikanac koji živi u Brazilu, rekao je da bi ovaj novi projekt bio „jako dobro finansiran“. „Moj posao, osim što ću pisati i izveštavati, je da oformim ceo novinarski tim“, rekao je. „Pošto su ove informacije procurile pre nego smo se pripremili, ne mogu vam u ovom trenutku govoriti o detaljima, no sve će biti poznato uskoro“, ističe. Iz Guardiana su saopštili da im je žao što gube novinara poput Grinvalda, ali da shvataju važnost njegovog projekta i zaželili su mu sreću.

Rojters piše da će Grinvald očigledno pokrenuti novi medij u kojem bi imao još veću slobodu izveštavanja. Imajući u vidu kvalitet njegovog ranijeg rada, i pre nego što su Snoudenovi dokumenti došli u fokus, važnost ovog projekta svakako je značajna.

Zbog dokumenata koje je Grinvald objavljivao u Guardianu, britanska policija je zaplenila i uništila sve podatke o NSA u Guardianu, što je okarakterisano kao gušenje novinarskih sloboda.

Izvor: Kontrapress

Pročitajte i ovo...