Home VestiEkonomija Deflacija je trenutno jedna od najvećih briga G 20

Deflacija je trenutno jedna od najvećih briga G 20

by bifadmin

Predsednica Federalnih rezervi Dženet Jelen i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi podstaknuti usporavanjem rasta u zemljama u razvoju, pre svega u članicama BRIKS-a, postaju zabrinuti zbog moguće deflacije.

Ona bi, misle mnogi analitičari, mogla primorati Jelen i Dragija da nastave sa popuštanjem monetarne politike povećavajući tako na tržištu atraktivnost svoje aktive i rizikujući stvaranje mehura.

trka puževa

Ovo će biti jedna glavnih od tema kojima će se baviti ministri finansija i guverneri banaka iz Grupe 20 na ovonedeljnom sastanku u Sidneju. Već je uočljiv pomirljiv ton predstavnika zemalja u razvoju po pitanju njihovog slabašnog privrednog rasta, i aktivizam američkih i evropskih ministara koji zahtevaju ubrzanje ekonomskog rasta ove godine na 3,7%.

Čelnica MMF-a Kristin Lagard upozorava na preteću deflaciju koja „može biti katastrofalna za oporavak“ i protiv koje se svi moraju boriti udruženim snagama. Jelen međutim i dalje ne zvuči toliko zabrinuto – ona je pre neki dan izjavila da „nestabilnosti na tržištima u razvoju ne predstavljaju veliki rizik po američku ekonomiju“. Dragi se u suštini složio sa njom da deflacija nije rizik jer „Evropa jača a taj pad cena hrane i energije je ograničen na periferne ekonomije koje bi trebalo da se potrude da budu malo konkurentnije“.

Analitičari Barclaysa međutim podsećaju da je inflacija od 0,7% u evrozoni skoro dvostruko manja od one koju je zacrtala ECB. Razlog ovome je slaba potražnja, a samim tim i nemogućnost kompanija da podižu cene roba i usluga, a i visoka nezaposlenost ne doprinosi podizanju plata onih srećnika koji posao imaju.
Izvor: Blumberg

Pročitajte i ovo...