Home VestiEkonomija Zbog poplava manji izvoz voća, i rast cena poljoprivrednih proizvoda

Zbog poplava manji izvoz voća, i rast cena poljoprivrednih proizvoda

by bifadmin

Velike poplave u Srbiji teško će pogoditi sektor poljoprivrede i i uticati na rast cena zelene pijace i hrane u maloprodaji, što će se odraziti na inflaciju i smanjenje ionako male kupovne moći stanovništva, kažu za Boznis i Finansije ekonomisti Miladin Ševarlić i Saša Đogović. Manji prinosi u poljoprivredi će imati negativan efekat i na ovogodišnji rast bruto društvenog proizvoda BDP, koji je Narodna banka Srbije već prošće nedelje smanjila na 1%.

poplave 1

„Sve biljne kulture koje su direktno u poplavnoj zoni su nepovratno uništene, a praktično smo izgubili čitavu godišnju proizvodnju trešanja i jagoda s obzirom da su se poplave desile u voćarskim krajevima zemlje. Pošto to voće čini dobar deo naše poljoprivredne proizvodnje namenjene izvozu,  možemo pretpostaviti da ćemo pretrpeti gubitak od nekoliko stotina miliona evra u ovogodišnjem izvozu“, ističe za sajt „Biznisa & Finansija“ profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić, uz ogradu da još iako još moramo da sačekamo prve procene načinjene štete. Prema njegovim rečima, osim uništenih zasada pojedinih biljnih kultura doći će i do indirektne štete usled potrebe za kasnim ponovnim sejanjem pšenice.

Malo reči u javnosti je protekla dva dana bilo o velikoj šteti načinjenoj u stočarstvu u pogođenim oblastima, a profesor Ševarlić ističe da su bujice u Zapadnoj i Centralnoj Srbiji mnogim meštanima odnele prasad i svinje, ali i čitave redove košnica.
U protekloj deceniji Srbija je već nekoliko puta doživela periode teških poplava, pa se već sa sigurnošću može govoriti o učestalosti sličnih nepogoda i u skorijoj budućnosti. Kako bi ubuduće sprečili velike štete neophodno je da država napravi prioritet postojećih infrastrukturnih projekata i završi započeto, smatra naš sagovornik. „Osim završetka najavljenih projekata takođe je potrebno izgraditi i veći broj malih akumulacija u brdskim područjima koji bi zahvatili bujične tokove narednih „srpskih cunamija“ i na taj način obuzdali njihovu razornu snagu“, napominje profesor Ševarlić i svoje reči ilustruje primerom iz Preljina, gde je rečica Čemernica u roku od nekoliko sati narasla više metara i probila lokalni bedem debeo 15 metara.
Poplave u Srbiji odraziće se nepovoljno na cene voća i povrća, smatra ekonomista Saša Đogović. „Uz jednokratni porast cena voća i povrća možemo očekivati da će dalje oslabiti i već niska kupovna moć stanovništva. Ovakva elementarna nepogoda mogla bi da dovede do probijanja ciljane godišnje inflacije (4,5%) na kraju godine, kao i smanjenja procenjenog BDP (1%) u 2014. i njegovog kretanja u iznosima između 0,5-1,0%“, kaže Đogović.

Nisu samo poljoprivrednici u potopljenim područjima ugroženi, već je voda poplavila i mnoga preduzeća koja se bave proizvodnjom i ugrozila njihovo poslovanje, u najboljem slučaju u narednih mesec dana, a načinjena je velika šteta i u lokalnoj saobraćajnoj mreži. Iz inostranstva se možemo nadati samo prvoj pomoći u smislu neophodne opreme ili spasilačkih timova, ali ne baš i novčanim sredstvima za saniranje štete. „U Vladi Srbije postoji ministarstvo bez portfelja zaduženo i za vanredne situacije pa možemo reći da neka sredstva u budžetu postoje planirana za ovakve slučajeve. U junu, kada će biti prvih konkretnijih procena o načinjenoj šteti, doći će na red i rebalans državnog budžeta, pa pretpostavljam da će neka sredstva za njenu sanaciju biti prebačena iz drugih resornih ministarstava“, zaključuje Đogović za sajt „B&F“.

Pročitajte i ovo...