Home VestiBiznis & Finansije EU uvodi nove sankcije Rusiji

EU uvodi nove sankcije Rusiji

by bifadmin
Nove sankcije Rusiji, koje EU treba danas zvanično da usvoji, obuhvatiće i velike ruske naftne kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gasprom, rekao je neimenovani evropski izvor. Te tri kompanije „ispunjavaju kriterijume“ koje su utvrdili ambasadori 28 zemalja EU za uvodjenje novih restrikcija ruskim bankama i vojnim i naftnim kompanijama u kojima je udeo države veći od 50 odsto, precizirao je taj izvor. Evropski investitori neće moći da kupuju obveznice i akcije tih firmi, niti da im daju pozajmice.
Evropska unija je „spremna da preispita“ odluku o novim sankcijama Rusiji, ako se prekid vatre u istočnoj Ukrajini „održi“ i ako počnu mirovni pregovori, izjavio je juče predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.
sankcije rusiji
Novi paket sankcija koji su u petak utvrdili ambasadori zemalja EU, uključuje veća ograničenja pristupa Rusije tržištu kapitala, odnosi se i na odbranu, na robu za dvostruku – vojnu i civilnu upotrebu i osetljivu tehnologiju, a poširen je spisak imena ličnosti obuhvaćenih sankcijama.

Pročitajte i ovo...