Home VestiEkonomija UPPR kao preventivni mehanizam za nelikvidna preduzeća

UPPR kao preventivni mehanizam za nelikvidna preduzeća

by bifadmin

U Ministarstvu privrede danas je održan prvi sastanak Radne grupe za izradu nacrta izmena i dopuna pravilnika o načinu sprovođenja reorganizacije kroz unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR). Aktivnost ove radne grupe je deo aktivnosti koju Ministarstvo privrede sprovodi za sistemsko rešavanje problema nelikvidne privrede.

Razlog za korekciju ovog podzakonskog akta je usklađivanje sa postojećim Zakonom o stečaju, ali i pojednostavljivanje procedure podnošenja, usvajanja i sprovođenja usvojenih UPPR-ova. Cilj je češća upotreba UPPR-a kao preventivnog mehanizma rešavanja problema nelikvidnih preduzeća i sprečavanja njihovog odlaska u stečaj, ali istovremeno i sprečavanje njegove zloupotrebe.

Novim pravilnikom stvaraju se uslovi da se u postupak izrade unapred pripremljenog plana reorganizacije uključe svi poverioci i druga zainteresovana lica pre podnošenja plana sudu, čime se istovremeno skraćuje vreme trajanja postupka pred sudom. Takođe se povećava uspešnost sprovođenja UPPR i oživljavanja nelikvidnih privrednih društava.

U izradu ovog pravilnika su, pored predstavnika ministarstva i državnih institucija, prvi put uključeni i oni na koje se pravilnik odnosi i koji će pravilnik sprovoditi, a to su predstavnici privrede, bankarskog sektora i sudske vlasti.

Pročitajte i ovo...