Home VestiEkonomija Posle Epla, Ikea na radaru EU

Posle Epla, Ikea na radaru EU

by bifadmin

Evropska unija, koja od američkog Epla traži da Irskoj plati neplaćeni porez, sada istražuje optužbe da je Ikea izbegla plaćanje najmanje milijardu evra poreza u poslednjih šest godina.

Ikea ima više od 300 prodavnica u 28 zemalja a prva robna kuća te kompanije u Srbiji se gradi u blizini Beograda i treba da bude otvorena na leto 2017.

Evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager rekla je za TV Blumberg da zvaničnici EU proveravaju tvrdnje evroposlanika iz grupe Zelenih da je najveći svetski prodavac nameštaja na malo koristio „rupe“ u propisima da bi izbegao plaćanje poreza.

„Dobili smo dokumenta koja su prikupili Zeleni i proći ćemo kroz njih ali za sada ne mogu ništa da komentarišem“, rekla je evropska komesarka.

Reč je o izveštaju koji je grupa Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA) objavila u Evropskom parlamentu ranije ove godine.

Predstavnici kompanije Ikea za sada se nisu oglasili.

U obraćanju u Evropskom parlamentu proletos Ikea je tvrdila da plaća poreze u skladu sa medjunarodnim pravilima ponavljajući ono što su govorile i druge kompanije koje su bile na meti istraga EU, uključujući Mekdonalds i Epl.

Odgovarajući na izveštaj Zelenih iz februara, Ikea grupa je objavila da je platila oko 822 miliona evra poreza na dobit širom sveta što, kako je navela, „odgovara stopi korporacijskog poreza od neznatno ispod 20 odsto“.

Margret Vestager inače kritikuju da se u borbi protiv nelegalnih poreskih aranžmana okomila na američke kompanije iz sektora tehnologije.

Evropska komisija je krajem avgusta objavila da je Irska nelegalnim poreskim aranžmanom umanjila porez američkom Eplu za 13 milijardi evra.

U medjuvremenu odluku Komisije o poreskom aranžmanu u Luksemburgu čeka kompanija Amazon.

Vestager je rekla da EU poreskim istragama ne cilja samo na američke kompanije i istakla da su evropske firme, poput kompanije BP, takodje morale da plate porez po zakonu.

Danska političarka je rekla i da odluka da se Eplu naloži da plati neplaćni porez pokazuje da je EU „nedvosmisleno otvorena za biznis ali ne i za izbegavanje poreza“.

Grupa Ikea ovih dana je objavila planove širenja u Kini i za otvaranje prve prodavnice u Indiji, s ozbirom da kompanija namerava da u naredne četiri godine poveća prodaju za gotovo 50 odsto.

Cilj kompanije Ikea je prihod od 50 milijardi evra do 2020, rekao je Ikein direktor Peter Agnefjael (Agnefjaell) dodajući da je prodaja za 12 meseci zaključno sa avgustom porasla za 7,1 odsto, na 34,2 milijarde.

Ikea planira i da narednih godina uvede elektronsku trgovinu na svim svojim tržištima. Sada Ikeina e-trgovina postoji na 14 tržišta. Ikein direktor je istakao da kompanija planira da joj do 2020. e-trgovina daje 10 odsto ukupne prodaje.

Pročitajte i ovo...