Close
/ Politika i društvo / Novoimenovani naslednik saudijskog kralja ima nešto drugačiji pogled na svet
BiF Analize Čitajte B&F online

Novoimenovani naslednik saudijskog kralja ima nešto drugačiji pogled na svet

saudijski princ
Redakcija BIF on 21/06/2017 - 11:07 in Politika i društvo, Slajder

This post has already been read 1030 times!

Saudijski kralj Salman imenovao je 31-godišnjeg Mohameda, drugog po rangu saudijskog princa, za svog naslednika. Novi vladar prethodno je rukovodio odbranom, naftnim i ekonomskim sektorom, a njegov konkurent princ Muhamed bin Najef unutrašnjim poslovima.

No, sada je mladi Mohamed bin Salman postao zamenik premijera, zadržavši i ostale ministarske funkcije, dok je Muhamed bin Najef svoje izgubio. Tako se završila tzv “saudijska igra prestola” između dva rođaka. Novi naslednik poznat je u inostranstvu kao prozapadno orijentisan i liberalan, a piše se i da je protivnik verskog fanatizma i da bi mogao da ukine religijsku policiju.

Ovo imenovanje odrešiće mu ruke da sprovede sve svoje ekonomske zamisli ali i ideju da smanji zavisnost svoje zemlje od proizvodnje nafte. Očekuje se da će nastaviti da se bori protiv terorizma ali ne može se sa sigurnošću tvrditi kakvi će sada biti odnosi između Katara i Saudijske Arabije, mada se već govorilo o tome da je ovaj sukob posledica borbe za saudijski presto.

No dan pred kraljevski dekret kojim je proglašen novi vladar, saudijski ministar spoljnih poslova Anvar Gargaš izjavio je da izolacija Katara može da traje godinama, kao i da ta i ostale zemlje neće ukinuti sankcije dok Katar ne prekine svoju navodnu podršku džihadistima.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *