Home VestiEkonomija Država tužila većinskog vlasnika Energoprojekta Dobrosava Bojovića

Država tužila većinskog vlasnika Energoprojekta Dobrosava Bojovića

by bifadmin

Republika Srbija je tužila većinskog vlasnika Energoprojekt Dobrosava Bojovića zbog toga što je povukao tužbu koju je protiv njega podnelo ranije rukovodstvo Energoprojekta.

Bivši menadžment Energoprojekt holdinga je naime prošle godine podneo tužbu protiv Bojovića jer je povukao tužbu kojom je ranije traženo poništenje ugovora kojim se Energoprojekt 2005. godine odrekao prava gradnje na lokaciji 26 u korist Bojovićeve firme Napred i firme Triniti kapital.

Vlada Srbije je tražila od Bojovića da se na vanrednoj Skupštini akcionara Energoprojekt holdinga, koja je održana 12. decembra prošle godine, glasa o ponovnom pokretanju tužbe, a da pri tome ne glasaju predstavnici Napreda, Napred razvoja i Dobrosav Bojović, ali oni nisu prihvatili zahtev države i „preglasali“ su je jer su većinski vlasnici te kompanije.

U obrazloženju tužbe, država Srbija, tačnije Ministarstvo privrede, tvrdi da su odluke donete na vanrednoj skupštini EP Holdinga nezakonite i zato traži od Privrednog suda da donese privremenu meru, odnosno njihovo ukidanje.

„Na vanrednoj skupštini Energoprojekt holdinga nije ispoštovan zaključak Vlade. Kako Zakon o privrednim društvima uređuje, prilikom odobravanja pravnih poslova koji imaju veliku finansijsku vrednost, isključeno je pravo glasa onog akcionara kod kojih postoji lični kao i interes sa njim povezanih lica, pa se može zaključiti da su glasanjem po navedenim tačkama dnevnog reda na vandrednoj skupštini akcionara Napred a.d. Beograd, Napred razvoj a.d. Beograd i Dobroslav Bojović postupili suprotno Zakonu. Na taj način naneta je nenadoknadiva šteta Energoprojekt Holdingu i državi kao akcionaru, a pošto su lica kojima je po zakonu isključeno pravo glasa (član 362. Zakona o privrednim društvima) glasala, odluke skupštine akcionara su nezakonite!, navodi se u tužbi.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac je rekao da je Bojović prekršio propise i kada je dao ponudu za preuzimanje Energoprojektovog zavisnog društva Entel, jer je tu transakciju hteo da realizuje preko Energoprojekt holdinga i taj trošak da ne plati on već uz pomoć države kao manjinskog akcionara te kompanije.

Država je tako ušla u otvoren sukob sa novim većinskim vlasnikom, kako bi zaštitila svojih 33,58 odsto kapitala u „Energoprojektu“.

Pročitajte i ovo...