Home VestiEkonomija Trudo najavio da će se obnoviti Transpacifički sporazum bez SAD 

Trudo najavio da će se obnoviti Transpacifički sporazum bez SAD 

by bifadmin

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da su se Kanada i ostalih 10 zemalja u okviru Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP) dogovorile da obnove to trgovinsko partnerstvo.

To je dogovoreno tačno godinu dana od kako je američki predsednik Donald Tramp, početkom 2017, čim je došao na vlast, povukao SAD iz sporazuma.

Jedanaest zemalja su se dogovorile posle dva dana razgovora na visokom nivou u Tokiju da ponovo pokrenu sporazum i to je potvrdio kanadski ministar za medjunarodnu trgovinu Fransoa-Filip Šampanj.

Partneri sada treba da rade na tome da potpišu sporazum do početka marta.

Trudo je rekao na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, da sporazum ispunjava ciljeve Kanade za stvaranje i održavanje rasta, prosperiteta i dobro plaćenih radnih mesta za naredne generacije.

Ovo je objavljeno dok je pod znakom pitanja Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini, takozvani NAFTA, koji uključuje Kanadu, SAD i Meksiko. U Montrealu je danas počela šeta runda pregovora izmedju te tri zemlje da se modernizuje taj komercijalni dogovor na zahtev američkog predsednika koji preti da će ga ukinuti. Sedamdesetpet odsto kanadske trgovine ide preko SAD.

Tramp je protivnik medjunarodnih komercijalnih sporazuma koji po njemu ugrožavaju radna mesta u SAD premeštanjem firmi u druge zemlje i rešio je da preispita postojeće sporazume tog tipa. On je odlučio je da napusti Transpacifički sporazum čim je došao na vlast u januaru prošle godine.

U TPP su Brunej, Novi Zeland, Singapur, Čile, Australija, Peru,Vijetnam, Malezija, Meksiko, Kanada i Japan.

Pročitajte i ovo...