Home VestiEkonomija Peking pozvao SAD da budu razumne

Peking pozvao SAD da budu razumne

by bifadmin

Kina je danas pozvala SAD da „budu racionalne“ da bi se izbegao trgovinski rat, istovremeno obećavši „strogu zaštitu intelektualne svojine“ stranih firmi, budući da je Vašington pretio Kini teškim sankcijama zbog manjkavosti u tom domenu.

„Nadamo se da će dve strane ostati racionalne, da neće delovati emocionalno i da će izbeći trgovinski rat“, rekao je premijer Li Kećijang.

Takva bitka dve sile „nikome neće biti od koristi i niko u njoj neće pobediti“, naveo je on na konferenciji za novinare povodom završetka zasedanja parlamenta.

U vezi osetljivog pitanja kradje intelektualne svojine, što Vašington osudjuje, Li je izneo uveravanja da će intelektualna svojina biti „strogo zaštićena“.

Predsednik SAD Donald Tramp spreman je na ofanzivu protiv Kine uvodjenjem velikih taksi na uvoz robe iz te zemlje, optužene da krade intelektualnu svojinu američkih firmi i daje velike subvencije izvoznicima.

Vašington je posebno zabrinut zbog sistema zajedničkog poslovanja koje Peking nameće američkim firmama. U zamenu za pristup kineskom tržištu, te kompanije moraju da sa svojim lokalnim partnerima podele svoju tehnologiju.

„Potpuno ćemo otvoriti proizvodni sektor. U tom pogledu, nećemo dozvoljavati prisilni transfer tehnologije“, rekao je Li i ponovio obećanje o „sve otvorenijem“ kineskom tržištu.

Prema njegovim rečima, to otvaranje se posebno odnosi na „sektor usluga, pre svega medicinskih, obrazovnih i finansijskih“.

Takodje, kineski premijer je izrazio nadu da će SAD smanjiti ograničenja na izvoz u Kinu „naprednih tehnologija i stvari s velikom dodatom vrednošću“, jer bi to doprinelo „balansiranju“ trgovine.

Donald Tramp je ogromni američki deficit u trgovini s Kinom označio kao glavni problem i američki mediji prenose da namerava da uskoro Pekingu uvede carine na uvoz u vrednosti od 60 milijardi dolara.

Postavlja se pitanje da li će Kina, koja tvrdi da je spremna da reaguje u slučaju američkih sankcija, za metu odgovora izabrati veliki američki dug koji poseduje.

„Kina je odgovorni dugoročni investitor (…) Mi koristimo devizne rezerve za investicije i uvek ih diverzifikujemo prema tržišnim propisima“, rekao je Li Kećijang.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...