Home VestiEkonomija Kina drži 72 odsto kenijskog spoljnog duga

Kina drži 72 odsto kenijskog spoljnog duga

by bifadmin

Pre nekoliko godina malo ljudi je znalo o kineskim ulaganjima u Africi, međutim posle pisanja medija o njenom poslovanju na ovom kontinetnu svima je postalo jasno da je tamo prepoznala svoj interes, samo još uvek ne znamo koliki.

No, o njemu govori i upravo objavljen podatak da veći deo kenijskog spoljnog duga od 50 milijardi dolara drži upravo najveća azijska ekonomija. Kina se u svim kenijskim javnim pozajmicama našla kao zajmodavac u 72 odsto slučajeva.

Zvaničnici u Najrobiju se brane od optužbi javnosti za neodgovornost tvrdnjama da su u pitanju značajni infrastrukturni projekti i unapređenje uslova za život za stanovnike ove afričke zemlje.

Kenija je u maju inače postala članica Azijske investicione infrastrukturne banke pod (neformalnim) vođstvom Kine, a takođe je nedavno prisustvovala skupu 14 afričkih država koje su diskutovale o držanju bar dela deviznih rezervi u juanima.

Kritičari kenijskih vlasti ističu da njihova politika povećava zaduženost a samim tim i zavisnost ove zemlje od Kine. Jaindi Kisero, kolumnista kenijskog Daily Nation-a, tvrdi da su Kinezi navikli da “sa sekretarima kabineta i drugim zvaničnicima stranih država potpisuju netransparentne ugovore koji se završavaju veoma skupo po zadužene zemlje”.

Keniji je zbog prezaduženosti rejting agencija Moody’s pre nekih pola godine snizila kreditni rejting, a MMF joj je onemogućio pristup stendbaj kreditu od 1,5 milijardi dolara zbog “neusaglašenosti sa fiskalnim ciljevima”, odnosno zbog visokog deficita. Sve ovo se dešavalo paralelno sa nekoliko korupcionaških skandala vezanih za nameštanje tendera u koje su bili umešani državni zvaničnici. Zvuči poznato, zar ne?

Pročitajte i ovo...