Home VestiBiznis & Finansije Crna Gora emituje obveznice vredne 40 mil. evra

Crna Gora emituje obveznice vredne 40 mil. evra

by bifadmin

Državne obveznice vredne 40 miliona evra biće emitovane tokom sledeće nedelje, najavilo je Ministarstva finansija Crne Gore.

Pomoćnik ministra finansija Milorad Katnić naglasio je ovim povodom da banke deo obvezne rezerve mogu koristiti za kupovinu zapisa, što će podrazumevati da taj novac, nakon bude na računu države posle emisije državnih obveznica, bude i na računima poslovnih banaka koje su sudelovale u kupovini.

Iz crnogorske Vlade je nedavno saopšteno da će poslovnim bankama biti omogućeno da do 20 odsto obvezne rezerve iskoriste za kupovinu državnih zapisa, čime bi se osigurala njihova likvidnost i na nekoliko meseci bio rešen problem platnog prometa.

Katnić je rekao da je nastavljena intenzivna komunikacija s kreditorima, Nemačkom razvojnom bankom (KfW) i Evropskom investicionom bankom (EIB), koji bi trebalo da odobre novac komercijalnim bankama u Crnoj Gori do početka aprila ove godine.

KfW pregovara s tri crnogorske banke o kreditu vrednom 50 miliona evra. Uslovi za kredit, prema tvrdnjama crnogorskih banaka, su povoljni. O kreditu vrednom 100 miliona evra počeli su načelni pregovori i s EIB, a on bi trebalo da bude odobren u aprilu, u sklopu Programa podrške državama.

Pročitajte i ovo...