Home VestiBiznis & Finansije Kompanije: Air France-KLM zainteresovan za Czech Airlines

Kompanije: Air France-KLM zainteresovan za Czech Airlines

by bifadmin

Francusko-holandska aviokompanija Air France-KLM odlučila je da učestvuje u privatizaciji češkog nacionalnog avioprevoznika Czech Airlinesa.

Prema pisanju francuskog dnevnog lista La Tribune, Air France-KLM bi tu akviziciju mogao platiti 200 miliona evra. Air France-KLM je partner Czech Airlinesa u svetskoj alijansi avioprevoznika SkyTeam.

Češko Ministarstvo finansija objavilo je tender za prodaju 92 odsto akcija Czech Airlinesa 5. februara, a rok za predaju ponuda je 23. mart. Oni koji prođu prvi krug moći će da dobiju uvid u poslovne knjige Czech Airlinesa kako bi predali svoju konačnu ponudu, u kojoj će najvažniji kriterijum biti cena.

Zamenik ministra finansija Ivan Fuksa nedavno je izjavio da je desetak kompanija zainteresirano za preuzimanje Czech Airlinesa. Ruski Aeroflot više puta je potvrdio kako planira da učestvuje na tenderu, ali još nije pronašao partnera iz Češke s kojim bi zajedno predao ponudu za preuzimanje. Naime, jedan od uslova tendera je da budući strateški partner mora biti kompanija iz Evropske unije pa tako Aeroflot ne može samostalno da podnese prijavu.

Pročitajte i ovo...