Home VestiBiznis & Finansije Denis Bler: Moguća globalna nestabilnost zbog krize

Denis Bler: Moguća globalna nestabilnost zbog krize

by bifadmin

Direktor američkih obaveštajnih agencija, admiral Denis Bler, izjavio je da bi globalna ekonomska kriza mogla da dovede do političke nestabilnosti širom sveta.

Na pretresu u Odboru za obaveštajne delatnosti Predstavničkog doma 25. februara Bler je rekao da terorizam i širenje nuklearnog materijala predstavljaju pretnje po međunarodnu bezbednost, objavljuje „Glas Amerike“ (VoA)

Globalna ekonomska kriza mogla bi da ima posledice koje ne bi bile ograničene samo na ekonomiju. Šef američlkh obaveštajnih agencija, Denis Bler, rekao je zakonodavcima da će recesija verovatno podstaći i političku nestabilnost: “Naša analiza ukazuje da će ekonomska kriza, ukoliko se nastavi još godinu-dve stvoriti rizik od nestabilnosti koja bi mogla da ugrozi režime. Nestabilnost bi mogla da oslabi nesigurnu kontrolu nad zakonom i redom u mnogim zemljama u razvoju.”

Meksiko je izložen mogućem duogoročnijem uticaju recesije u SAD, prema rečima Blera koje prenosi VoA, dok je do antivladinih demonstracija došlo i u Evropi i u zemljama bivšeg Sovjetskog bloka. Bler je, medjutim, istovremeno ukazao da bi recesija, uz smanjene cene nafte, mogla da ima pozitivne efekte za Vašington, na primer, u odnosima SAD sa Venecuelom.

Bler se takodje osvrnuo na nedavni izveštaj američkih obaveštajnih agencija prema kojem je širenje nuklearne tehnnologije jedan od glavnih problema: “Nažalost, prošlo je vreme kada je samo nekoliko zemalja imalo pristup najopasnijim tehnologijama. Te tehnologije, koje često imaju dvojnu namenu, lako cirkulišu u okviru globalne ekonomije, kao i naučna ekspertiza koja može da ih pretvori u oružje.”

Pročitajte i ovo...