Home VestiBiznis & Finansije Zajednička pomoć bankama istočne Evrope

Zajednička pomoć bankama istočne Evrope

by bifadmin

Najveći svetski multilateralni ulagači i zajmodavci u srednjoj i istočnoj Evropi, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Svetska banka, obećali su da će sa 24,5 milijardi evra podupreti bankarske sektore u regionu i finansirati kreditiranje kompanija pogođenih globalnom krizom, objavljeno je 27. februara u zajedničkom saopštenju te tri institucije.

Inicijativa predstavlja dopunu nacionalnim programima mera u odgovoru na krizu i mobilizovaće brzu, dalekosežnu i koordiniranu finansijsku pomoć od međunarodnih finansijskih institucija, kako bi se poduprlo kreditiranje realnog sektora privrede, prvenstveno malih i srednjih presuzeća, putem privatnih bankarskih grupa, objavio je EBRD.

Pomoć će uključivati finansiranje kroz povećanje vlasničkog udela i finansiranje duga, kreditne linije i osiguranje od političkih rizika. Mere će uzeti u obzir različite makroekonomske uslove i finansijske pritiske u zemljama istočne Evrope.

U sklopu dvogodišnjeg plana, EBRD će osigurati do šest milijardi evra za finansijski sektor u razdoblju od 2009-10, u vidu finansiranja putem povećanja akcijskih udela i finansiranja duga, bankama i direktno malom i srednjem preduzetništvu, uključujući i finansiranje trgovine.

EIB bi trebalo da obezbedi 11 milijardi evra za kreditiranje malog i srednjeg preduzetništva u srednjoj, istočnoj i južnoj Evropi. Od toga iznosa, 5,7 milijardi evra već je dostupno za brze isplate, dok bi 2,8 milijardi evra trebalo da bude odobreno do kraja aprila, a ostale tranše ubrzo nakon toga.

Pročitajte i ovo...