Home VestiBiznis & Finansije Istočna Evropa: Usporavanje BDP-a ugrožava banke

Istočna Evropa: Usporavanje BDP-a ugrožava banke

by bifadmin

Evropske banke se suočavaju s mogućnošću smanjenja rejtinga zbog izloženosti efektima krize na tržištima istočne Evrope

Austrijske, švedske i ostale banke s podružnicama u istočnoj Evropi mogle bi se suočiti sa smanjenjem kreditnog rejtinga jer se ekonomsko stanje u tom regionu pogoršava, smatra rejting agencija „Moody’s Investors Service“. Banke iz istočne Evrope koje su pretežno podružnice finansijskih institucija poput Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB) i Swedbank, mogle bi se naći „pod pritiskom prema dole“ što može oslabiti i njihove kompanije-majke, konstatuje se u izveštaju „Moody’sa“.

Krediti banka iz Austrije, Italije, Belgije, Nemačke i Švedske čine 84 odsto kredita zapadnoevropskih banaka u istočnoj Evropi. Međunarodni monetarni fond već je ponudio pomoć Letoniji, Mađarskoj, Srbiji i Ukrajini, a finansijska pomoć može biti proširena i na Bugarsku, Rumuniju, Litvaniju i Estoniju jer globalna recesija obuhvata sve više banaka.

Usporavanje privrednog rasta u istočnoj Evropi biće jače i zbog posledica međusobne zavisnosti brojnih zemalja, smatraju analitičari „Moody’sa“. Zapadnoevropske banke mogu biti selektivne u pružanju podrške svojim podružnicama i „banke u zemljama povezanim s većim sistemskim rizicima mogu se suočiti s ograničenom podrškom“, navodi se u izveštaju. S druge strane, poverenje u banke-majke može nastradati zbog ograničene podrške njenih podružnica.

Austrija, čiji je bankovni sistem najizloženiji prema srednjoj i istočnoj Evropi, ima dve banke koje su među najvećim kreditorima u regionu. RZB je ostvarila 79 odsto svoje dobiti pre oporezivanja za 2007. u istočnoj Evropi, uključujući Rusiju i Ukrajinu, dok je Erste Group Bank ostvarila 65 odsto svoje dobiti pre oporezivanja u regionu koji uključuje Rumuniju, Češku i Slovačku. Švedske banke su napravile snažnu ekspanziju u Baltičkim zemljama u zadnjih deset godina.

Erste banka, koja je sredinom februara objavila da je dobit grupacije samanjena za 26 odsto, pregovara s austrijskom vladom za državnu pomoć vrednu 2,7 milijardi evra. RZB, koja posluje u 18 zemalja istočne Evrope takođe je u razgovorima s austrijskom vladom i traži 1,75 milijardi evra pomoći.

U decembru prošle godine su austrijske banke, uz italijanske banke UniCredit i Intesa SanPaolo, francuski Societe Generale i belgijski KBC, zatražile od Evropske unije da organizuje finansijsku pomoć za zemlje na istoku poput Rumunije i Ukrajine.

Pariski dnevnik „Le Monde“ objavio je reportažu o krizi austrijskih banaka koje su izložene na istočnoevropskim tržištima. Kriza je dovela do deprecijacije lokalnih valuta, a većina kredita vezana je za strane valute, tako da trećina domaćinstava u Rumuniji otplaćuje kreditnu ratu 30 odsto skuplju nego kad su je dogovorili, dok je u Ukrajini, gde je Raiffeisen banka plasirala šest milijardi evra, nacionalna valuta pala za 30 odsto, prenosi „Le Monde“.

Pročitajte i ovo...