Home VestiBiznis & Finansije EIB: 30 mlrd evra za malo i srednje preduzetništvo

EIB: 30 mlrd evra za malo i srednje preduzetništvo

by bifadmin

Evropska investiciona banka (EIB) u sledeće tri godine planira da odobri 30 milijardi evra za podsticanje malog i srednjeg preduzetništva.

Prema podacima iz najnovijeg broja biltena Nacionalnog veća za konkurentnost „EU Competitiveness Digest“, EIB će odobriti bankama zajmove za kreditiranje preduzetnika i pružiti tehničku pomoć mikro-finansijskim institucijama. Riječ je o institucijama koje su specijalizovane za mikro- kreditiranje poduzeća s manje od 10 zaposlenih.

„Aktualna ekonomska kriza najviše je pogodila malo i srednje preduzetništvo. Planirani podsticaji imaju za cilj opstanak kompanija na tržištu i očuvanje radnih mesta“, istakao je predsednik EIB Filip Majstat na sastanku o modelima mikrokreditiranja koje je organizovao Odbor Ekonomskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

Majstat je naglasio da su države članice već zatražile od EIB da prioritetno kreditira malo i srednje preduzetništvo, pa će to, prema njegovim rečima, podstaknuti EIB na što brže lansiranje novih kreditnih proizvoda.

Pročitajte i ovo...