Home VestiBiznis & Finansije Nisan otpušta desetine hiljada radnika

Nisan otpušta desetine hiljada radnika

by bifadmin

Jedan od vodećih japanskih i svetskih proizvođača automobila, Nisan, saopštio je da će ukinuti 20 hiljada radnih mesta, odnosno da će smanjiti svoju radnu snagu širom sveta za 8,5 odsto.

Kompanija je predvidela gubitak od gotovo tri milijarde dolara u ovoj fiskalnoj godini, koja se završava krajem marta. Direktor Nisana Karlos Gosn rekao je novinarima u Tokiju da je dubina globalne ekonomske krize prevazišla očekivanja njegove kompanije.

U međuvremenu, francuska vlada je ponudila svojim autkompanijama, Pežo-Sitroenu i Renou, zajmove u vrednosti od oko 8 milijardi dolara ukoliko se za uzvrat obavežu da neće zatvarati fabrilke u Francuskoj

Češka je inače, u svojstvu predsedavajućeg Evropske unije, sazvala vanredni samit u cilju koordinisanja mera za suočavanje sa globalnom ekonomskom krizom. Portparol unije, Johanes Lajtenberger izjavio je da bi samit trebalo da bude održan do kraja februara i da bi trebalo da posluži za iznošenje preliminarnih verzija o merama koje će unija usvojiti na svom redovnom samitu u martu.

Sazivanje vanrednog samita usledilo je posle pritužbi Francuske da se oseća nedostatak koordinacije ekonomske strategije otkako je Češka preuzela predsedništvo početkom godine. Evropski lideri su u decembru usvojili stimulativni plan za borbu protiv globalne recesije od 260 milijardi dolara. Lideri se međutim nisu dogovrili o specifičnim merama koje bi trebalo da preduzmu pojedine zemlje članice.

Pročitajte i ovo...