Home VestiBiznis & Finansije Nove knjige: Tiranija mrtvih ideja

Nove knjige: Tiranija mrtvih ideja

by bifadmin

„Tiranija mrtvih ideja“, nova knjiga Mata Milera, traga za korenima globalne ekonomske krize

Globalna ekonomska kriza i neizvesna ekonomska budućnost navela je mnoge Amerikance na preispitivanje onog što je i zašto pošlo krivim putem. Novinar i urednik časopisa „Fortune“ Mat Miler nedavno je napisao knjigu koja obrađuje ovo pitanje i nudi neke praktične savete za budućnost pod podugačkim naslovom „Tiranija umrlih ideja: napuštanje starih načina razmišljanja kako bi se oslobodio jedan novi prosperitet.“

„Glas amerike“ (VoA) u podužem prikazu navodi da u ovoj knjizi Mat Miler nudi jedinstvenu mešavinu perspektiva – od istorije, psihologije do ekonomije – kako bi naglasio ono što on percepira kao destruktivnost današnjih opštee prihvaćenih uverenja koja, po njemu, opterećuje progres Sjedinjenih Država. Među onim što autor uočava kao glavne zablude ove generacije Amerikanaca nalazi se ideja da će naša deca zarađivati više od nas i ideja da je slobodna trgovina dobra i pozitivna stvar bez obzira kolikim ljudima je nanela štetu.

Pogrešna uverenja su i to da su porezi uvek previsoki i da štete privredi, te da će se kompanija za koju radite pobrinuti za vas.

„Ako se na trenutak vratimo u prošlost, videćemo da je do sadašnjih ekonomskih problema došlo zbog toga što smo zarobljeni starim načinom razmišljanja. Taj način je možda imao smisla pre pedeset godina kad smo ga usvojili, međutim, danas ne važi. Na primer, ideja da se finansijska tržišta i berze mogu same regulisati. U poslednjih šest meseci smo vidjeli imploziju toga. Isto tako verujem da ukoliko ne preispitamo umrle ideje o kojima govorim u svojoj knjizi, nećemo se moći vratiti trajnom prosperitetu. A mogli bismo, ako promenimo način razmišljanja i shvatimo da se celi svet izmenio,“ kaže Miler za VoA.

Mat Miler se, kao i većina Amerikanaca, slaže s time da je obrazovanje ključ životnog standarda u budućnosti i neverovatno konkurentnoj globalnoj ekonomiji i da moramo svoj deci, ne samo onoj najtalentovanijoj, omogućiti da se uspnu na viši obrazovni nivo. Uprkos tome, kažeMiler, u predsedničkoj kampanji prošle godine nijedan kandidat nije postavljao ozbiljna pitanja o neverovatno neujednačenom sistemu finansiranja američkih škola, koji osuđuje djecu u siromašnim četvrtima na neuspeh, što nijedna razvijena zemlja na svetu ne toleriše. „Kako će 10 miliona siromašne američke dece krenuti u život bez solidnog obrazovanja?“ – pita se Miler, dodajući da se takva situacija u teškim ekonomskim vremenima još pogoršava.

„Ne želim reći da naša deca neće imati bolji život od našeg. Ono što pokušavam reći jeste da se u ovom trenutku nalazimo u vrlo specifičnom ekonomskom trenutku i naša vera u uvek bolju budućnost možda nema čvrste temelje. Istraživanja pokazuju da 100 miliona Amerikanaca živi u porodicama s nižim standardom nego što su živeli njihovi roditelji u njihovoj životnoj dobi. Mislim da ćemo morati revidirati ulogu vlade u odnosu na ulogu privatnih korporacija kako bismo osigurali prosperitet koji nam je potreban. Dobar primer za to je zdravstveno osiguranje, većina nas ga ostvaruje kroz svog poslodavca. Mi smo jedina zemlja koja to radi na taj način, i sad, kad sve veći troškovi zdravstvenog osiguranja uništavaju biznise, i kad taj sistem ostavlja 50 miliona ljudi bez osiguranja i 30 miliona s nedovoljnim osiguranjem, moramo početi postavljati pitanja,“ kaže Miler.

Autor priznaje da potraga za ravnotežom između ekonomskog prosperiteta i društvene pravde traje još od početka industrijske revolucije, međutim, dodaje da reforme nikad nije bilo lako sprovoditi.

Knjigu „Tiranija umrlih ideja: napuštanje starih načina razmišljanja kako bi se oslobodio jedan novi prosperitet“ objavila je američka izdavačka kuća Times Books.

Pročitajte i ovo...