Home VestiBiznis & Finansije Rusija: Pad BDP-a u januaru 8,8 odsto

Rusija: Pad BDP-a u januaru 8,8 odsto

by bifadmin

Ruska privreda zabeležila je u januaru pad od čak 8,8 odsto na godišnjem nivou, saopštilo je rusko Ministarstvo privrede.

Na mesećnom nivou, u januaru je zabeležen pad od 2,4%, izjavila je prošle nedelje ruska ministarka za privredu Elvira Nabiullina. Kako prenose ruski mediji, industrijska proizvodnja je u januaru oslabila za 16 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je građevinski sektor pogođen 17-odstotnim padom aktivnosti. Promet u maloprodaji zabeležio je skroman rast od 2,4 odsto. Zvaničnici očekuju u 2009. pad bruto domaćeg proizvoda za 2,2 odsto, dok su ekonomisti pesimističniji. „Čitava prva polovina 2009. biće duboko u crvenom“, ocjenjuje Elina Ribakova, glavna ekonomistica Citibank Rusija. Ribakova smatra da će na to najviše uticati visoke kamatne stope, kojima se centralna banka služi kako bi održala stabilnost rublje, dok oštri prošlomesečni pad pripisuje visokoj godišnjoj stopi rasta zabeleženoj u januaru 2008., od oko osam odsto. Ekonomisti oštar pad BDP-a u januaru 2009. godine povezuju s gotovo potpunom paralizom finansijskog sistema zbog postupne deprecijacije rublje, što predstavlja podsticaj za zamenu rublje za dolare, a ne za njihovo pozajmljivanje realnom sektoru.

Ruski bankarski sistem je još uvek „zamrznut“, a mnogi zajmoprimci ne uspevaju pronaći nove izvore finansiranja. Rublja se u međuvremenu relativno stabilizovala, pa se ruska vlada nada da će se uskoro normalizovati kreditni aranžmani. Ruska privreda pogođena je kombinacijom globalne kreditne krize i pada cena nafte, kao i gubitkom gotovo trećine vrednosti rublje u odnosu na sredinu prošle godine.

Pročitajte i ovo...