Home VestiBiznis & Finansije S&P: Istočnoevropske privrede jako osetljive na krizu

S&P: Istočnoevropske privrede jako osetljive na krizu

by bifadmin

Istočnoevropske privrede su sve ranjivije na pritisak sopstvene visoke strane zaduženosti i potencijalne promene prioriteta među stranim bankama po pitanju odobravanja zajmova, zaključci su izveštaja agencije „Standard & Poor’s“ (S&P).

„Finansijska kriza koja je počela pogađati razvijene privrede nakon avgusta 2007. nije odmah počela uticati na istočnoevropske ekonomije“, izjavio je Žan-Mišel Siks, glavni ekonomist S&P-a za Evropu. U prvoj polovini 2008. privrede istočnoevropskih zemalja odupirale su se krizi, ali su od druge polivine 2008. godine efekti krize sve jači, pa ekonomske reperkusije, koje se trenutno uočavaju u Istočnoj Evropi, pokazuju zabrinjavajuću sličnost onima koji su doveli do skandinavske recesije početkom 90-ih godina prošlog veka.

Reč je, između ostalog, o liberalizaciji lokalnih finansijskih tržišta i procvatu rasta kredita, kao i većem oslanjanju na zaduživanje u inostranstvu, koje se ogleda u oštrom povećanju budžetskog deficita i padu nivoa domaće stednje.

U izveštaju S&P navodi se da sve zemlje istočne Evrope trenutno beleže jedan ili više navedenih simptoma, što upućuje na zaključak o prisutnim elementima značajne regionalne krize. Međutim, razmere problema razlikuju se od zemlje do zemlje, pa su i prognoze za pojedine privrede raqzličite.

U osnovi su privrede regiona podeljena u dve grupe. Prvu čine Češka, Poljska i Slovačka, u čijim privredama S&P prognozira usporavanje aktivnosti, a drugoj pripadaju baltičke zemlje, Letonija, Litvanija i Estonija, kao i Bugarska, Mađarska i Rumunija, koju S&P definiša kao „grupu zemalja visokog nivoa osetljivosti“.

Pročitajte i ovo...