Home VestiBiznis & Finansije AIG: Nestalo 50 milijardi dolara pomoći

AIG: Nestalo 50 milijardi dolara pomoći

by bifadmin

Američki analitičari već neko vrijeme upozoravaju kako se novac poreskih obveznika ubrizgava netransparentno, a u slučaju AIG-a, koji je primio više od 180 milijardi dolara pomoći, pokazuje se kako su bili u pravu jer se ne zna gde je završila pomoć koju je ova kompanija dobila.

American International Group (AIG), nekada najveća osiguravajuća kuća u svetu, mogla bi se naći u još većim problemima. Naime, ne zna se gde su završile desetine milijardi dolara pomoći koje je AIG dobio, piše Wall Street Journal (WSJ).

Ukupno je do sada AIG dobio oko 180 milijardi dolara vladine pomoći, a oko 50 milijardi dolara završilo je u više od 20 različitih američkih i evropskih finansijskih institucija. Među tim institucijama nalaze se Goldman Sachs i Deutsche banka, a pretpostavlja se da je svaka dobila oko šest milijardi dolara u drugoj polovini prošle godine, piše WSJ pozivajući se na neimenovane izvore. Od ostalih banaka koje su od AIG-a dobile isplate ističu se Merrill Lynch, Société Générale, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, Banco Santander, Morgan Stanley i mnoge druge jer imaju visok stepen izloženosti prema AIG-u. Mnoge od tih banaka su iz Evrope.

“AIG je prevelik da bi propao”, kratko je objašnjenje američkih političara zašto se ta osiguravajuća kuća mora spasti od državnim novcem. Prošle nedelje su američke vlasti uputile zahtev FED-u da se objave imena finansijskih kompanija koja su primila novac od AIG-a, ali je potpredsednik FED-a Donald Kon odbio u Senatu pred Odborom za bankarstvo da objavi imena tih kompanija.

Pročitajte i ovo...