Home VestiBiznis & Finansije Svetska banka: U 2009. prva globalna recesija

Svetska banka: U 2009. prva globalna recesija

by bifadmin

Svetska privreda zabeležiće ove godine prvi pad aktivnosti od II svetskog rata, prognozirala je Svetska banka (SB) uoči sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka članica grupe razvijenih i zemalja u razvoju G20.

Banka je naglasila da svetska trgovina ide prema najoštrijem padu u 80 godina i da će taj trend najjače pogoditi istočnu Aziju. Prognoza Svetska banke pesimističnija je i prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je u januaru predvideo rast aktivnosti u svetskoj privredi od skromnih 0,5 odsto.

U periodu globalne recesije zemlje u razvoju samo u ovoj godini suočavaju se sa finansijskim manjkom od najmanje 270 milijardi, a možda i do 700 milijardi dolara. Kreditori privatnog sektora pobegli su s tržišta u razvoju, konstatuje se u izveštaju SB.

Tri od četiri siromašne zemlje nemaju resursa za borbu protiv rastućeg siromaštva u uslovima aktualnog usporavanja, a međunarodne finansijske institucije neće moći da pomognu zemljama u razvoju tokom same krize, upozorila je Svetska banka uz napomenu da će bivoki budžetski deficiti u bogatim zemljama verovatno dodatno ograničiti dostupnost kredita za siromašne zemlje. Zemlje u razvoju koje se još uvek mogu zaduživati plaćaće veće kamate u trenutnoj finansijskoj klimi. U izveštaju Svetske banke navodi se da 94, od 116 zemalja u razvoju, već beleži usporeni ekonomski rast.

Pročitajte i ovo...