Home VestiBiznis & Finansije Bankari upozoravaju na iskrivljene podatke o istočnoj Evropi

Bankari upozoravaju na iskrivljene podatke o istočnoj Evropi

by bifadmin

Alarmantan iznos o 1.700 milijardi evra ‘teškoj’ izloženosti zapadnih banaka u istočnoj Evropi apsolutno je preterivanje, upozorio je Erik Berglof, glavni ekonomista EBRD, naglasivši da je znatno relevantniji podatak onaj o kratkoročnoj zaduženosti u visini 130 milijardi evra.

Brojka od 1.700 milijardi evra, koju – pozivajući se na podatke Banke za međunarodna poravnanja – spominju mnogi vodeći svetski mediji, govoreći o izloženosti inostranih banaka i njihovih podružnica u istočnoj Evropi, odnosi se na ukupnu vrednost bilansa stanja inostranih banaka u regionu, a ne na izloženost zaduženjima, ističe glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„To je poređenje jednostavno besmisleno“, tvrdi Berglof u pismu poslovnom dnevniku Finansial Times i naglašava da je „znatno bolja mera potreba za refinansiranjem kratkoročna spoljna zaduženost regionalnih bankarskih sektora kod inostranih kreditora“,

On je naglasio da – uz izuzetak Rusije i Kazahstana, koji mogu računati na vlastite resurse, zahvaljujući godini visokih cena nafte – kratkoročna zaduženost lokalnih bankarskih sektora kod inostranih kreditora iznosi oko 130 milijardi dolara, od čega se više od polovine odnosi na dugove podružnica prema sopstvenim matičnim bankama.

Berglofove tvrdnje potkrepljuje izveštaj Instituta za međunarodne finansije (IIF), udruženja vodećih kompanija za pružanje finansijskih usluga koje broji više od 400 članova.

Taj institut tvrdi da podatak o 1.700 milijardi evra izloženosti navodi na krive zaključke, te ističe da će očekivano slabljenje priliva privatnog kapitala u evropske ekonomije u nastajanju – što se smatra najvećim rizikom za regionalne bankarske sektore, a time i zapadne banke – verovatno biti ograničeno na Rusiju i Ukrajinu.

Očekuje se da će se neto priliv privatnog kapitala u Poljsku, Češku, Mađarsku, Rumunijsku, Bugarsku i Tursku nastaviti znatno sporijim, ali i dalje snažnim tempom, u visini 60 milijardi dolara, što odgovara pet odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda tih zemalja, ističe IIF.

Iako navedena brojka predstavlja tek 40 odsto rekordnog nivoa priliva, zabeležene 2007., IIF ističe da će u tim zemljama zaduživanje kod inostranih banaka nastaviti da raste po projektovanoj stopi od 1,5 odsto njihovog BDP-a.

Pročitajte i ovo...