Home VestiBiznis & Finansije Bayern LB namerava da proda delove Hypo grupe

Bayern LB namerava da proda delove Hypo grupe

by bifadmin

Većinski vlasnik austrijske Hypo Group Alpe Adria, nemačka banka Bayerische Landesbank namerava da proda profitabilnu Hypo banku u Italiji, kao i banke-kćeri Hypo grupe u Srbiji i Crnoj Gori, pišu nemački mediji.

Prema pisanju nemačkog dnevnika Süddeutsche Zeitung, većinski vlasnik austrijske Hypo Group Alpe Adria, njemačka banka Bayerische Landesbank, sprema veliko restrukturiranje koncerna. To bi moglo dovesti do prodaje banaka-kćeri u nekim zemljama, pri čemu se spominje prodaja profitabilne Hypo banke u Italiji, zatim banaka-kćeri Hypo grupe u Srbiji i Crnoj Gori.

Hypo banka u Srbiji je jedna od najvećih kreditora privrede, posebno ulagača u sektor nekretnina. Uprkos činjenici da je u Crnoj Gori Hypo aktivno posluje tek od 2006., banka je u tom kratkom periodu zabeležila visoke stope rasta. Tako je aktiva od 87 miliona evra, koliko je iznosila u 2006., skočila na gotovo pola milijarde evra u prošloj godini. Ipak, zbog vanrednih troškova i gubitaka na tržištu kapitala, Hypo je u prva tri prošlogodišnja tromesečja u Crnoj Gori zabeležila gotovo deset miliona evra gubitka. Prema neslužbenim informacijama, čitava Hypo grupacija mogla bi se suočiti sa oko pola milijarde evra gubitka.

Pročitajte i ovo...