Home VestiBiznis & Finansije Crna Gora: Kombinat aluminijuma pred stečajem?

Crna Gora: Kombinat aluminijuma pred stečajem?

by bifadmin

Višemesečni pregovori predstavnika crnogorske Vlade i Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC), većinskog vlasnika crnogorskog Kombinata aluminija Podgorica (KAP), ponovo su zapeli i kompanija se nalazi gotovo pred kolapsom.

Procenjuje se da su sve manje šanse da uprava KAP-a u narednih pet meseci uspe da 2,5 miliona evra neophodnih za isplatu plata za februar, potvrdio je podgoričkim „Vijestima“ jedan od pregovarača CEAC-a.

Dodatna nevolja za KAP je što su, u međuvremenu, iz Beča stigle više nego nepovoljne vesti o mogućoj kreditnoj podršci stranih banaka, koja bi omogućila preživljavanje kompanije u narednom periodu.

S druge strane tinja sukob između sindikata i poslovodstva jer se većina radnika KAP-a izjasnila protiv ponude menadžmenta kompanije da se privremeno zamrzne važeći kolektivni ugovor i u sledećih šest meseci primenjuju odredbe granskog kolektivnog ugovora. Namera vlasnika je bila da smanji troškove tako što će s manjim otpremninama zbrinuti deo radnika.

Paket državne pomoći za prevladavanje krize i spasavanje KAP-a do sredine ove godine planiran je u iznosu od nekoliko desetina miliona evra.

Pročitajte i ovo...