Home VestiBiznis & Finansije Erste: Države istočne Evrope manje dužne od zapadnih

Erste: Države istočne Evrope manje dužne od zapadnih

by bifadmin

Dugovi svih istočnoevropskih zemalja beznačajni su u poređenju sa zapadnim zemljama, izjavio je zamenik direktora u Sektoru za istraživanje Erste grupe iz Beča Juraj Kotian.

Region srednje i istočne Evrope mnogo je manje zadužen nego što se to čini, i u nominalnim i u relativnim odnosima. Uznemirujuće vesti o tome da istočna Evropa ima spoljni dug od 1,7 triliona sasvim je pogrešno protumačen kao novac pozajmljen iz inostranstva, a znatan deo te svote odnosi se na odobrene kredite i sredstva koje finansiraju strane lokalne podružnice stranih banaka na lokalnim tržištima, objasnio je Kotian.

“Istina je da je ovaj region mnogo manje zadužen od zapadnoevropskih zemalja i to vredi u celom regionu za kompanije, domaćinstva i državni sektor. Na primer, nekoliko zapadnoevropskih zemalja ima veći spoljni dug (Nemačka 2,3 triliona, Nizozemska 1,9 triliona, Velika Britanija 4,5 triliona dolara) od celog istočnoevropskog regiona koji se sastoji od 20 zemalja, uključujući Ukrajinu, Tursku i Rusiju“, rekao je Kotian i dodao da neke zapadnoevropske zemlje srednje veličine ove godine moraju otplatiti ili reprogramirati još veći dug od cele istočne Evrope.

„Međutim, percepcija regije kao visoko zadužene preuveličana je grubom generalizacijom slabih tačaka pojedinačnih zemalja i njihovom primenom na ceo region, bez ikakve diferencijacije“, naglasio je Kotian.

Pročitajte i ovo...