Home VestiBiznis & Finansije EU: Dodatnih 10 milijardi evra pomoći

EU: Dodatnih 10 milijardi evra pomoći

by bifadmin

Evropska unija razmatra mogućnost izdvajanja dodatnih 10 milijardi evra za zajmove članicama EU koje nisu ujedno i članice evrozone.

Odluka o povećanju kreditnih linija, koje sada iznose 25 milijarde evra mogla bi biti doneta do kraja nedelje, na sastanku čelnika EU u Briselu.

Mađarska je iz kreditne linije EU prošle godine povukla 6,5 milijarde evra, a Letonija trenutno povlači 3,1 milijarde evra, čime je iskorišćeno gotovo 10 milijardi evra iz tog fonda. Osiguravanje novih sredstava trebalo bi da bude isključivo „tehnička“ mera, koja bi zamenila već odobrena sredstva.

S obzirom na to da je Rumunija već zatražila sredstva iz tog fonda, te da će njenim stopama verovatno krenuti i druge zemlje, poput Litvanije, neke zemlje EU zalažu se za podizanje „plafona“ od 25 milijardi eura, kako bi se odaslao „politički signal“ podrške. Investiciona banka Barclays Capital upozorila je da bi udvostručenje gornje granice na 50 milijardi evra „bio minimum za stvaranje dodatnog poverenja“.

U decembru 2008. je EU27 već udvostručila iznos zajmova dostupnih putem kreditnih linija, na 25 milijardi evra, s obzirom na činjenicu da se mnoge istočnoevropske zemlje bore s ekonomskom krizom. Evropski lideri odbacili su početkom meseca mogućnost sastavljanja regionalnog paketa pomoći za te zemlje, ponudivši opciju pomoći skrojenu po individualnim potrebama svake pojedinačne zemlje.

Pročitajte i ovo...