Home VestiBiznis & Finansije SAD: Nova infuzija za privredu

SAD: Nova infuzija za privredu

by bifadmin

Američka centralna banka, Federalne rezerve, utrošiće više od hiljadu milijardi dolara u nastojanju da zemlju izvuče iz recesije.

Banka će povećati otkup dugovanja po osnovu stambenih kredita u protivvrednosti od 750 milijardi dolara kako bi se omogućilo da se ta vrsta pozajmica dobija uz niže kamate. Američka centralna banka će preduzeti i jednu novu meru i tokom narednih šest meseci kupiti dugoiročne vladine obveznice odnosno vladin dug u vrednosti od 300 milijardi dolara, objavljuje BBC.

Cilj američke Centralne banke je da poveća količinu novca koji banke imaju na raspolaganju za davanje kredita kao i da snizi cenu koštanja kredita koji su na raspolaganju američkim vlasnicima nekretnina. Već je usledilo skoro istovremeno smanjenje kamata na vladine obveznice što obično utiče na cenu drugih vrsta dugoročnih zaduživanja.

U banci nadaju da će otkupom državnih obveznica podstaći rast njihove cene i time smanjiti kamatnu stopu na osnovu koje ulagači koji poseduju obveznice ubiru prihod. Kako kamata na dugoročnim vladinim obveznicama određuje kamate za stambane kredite i druge pozajmice, pad interesne stope na ovoj vrsti hartija od vrednosti faktički predstavlja smanjenje kamatnih stopa.

Pročitajte i ovo...