Home VestiBiznis & Finansije EU: Nova pravila za on-line klađenje

EU: Nova pravila za on-line klađenje

by bifadmin

Evropski parlament je sa 544 glasa prema 36 prihvatio neobavezujući izveštaj o internet klađenju danskog socijalističkog evroposlanika Kristela Šaldemosea.

U dokumentu se od zemalja članica traži da održe razgovore o političkom rešenju problema vezanih uz on-line klađenje, umesto pozivanja Evropske komisije da donese nova pravila. U izvještaju se navodi da bi zemlje EU-a trebalo da razmotre uvođenje zajedničkih mera sigurnosti, kao što su ograničenje starosti za klađenje ili prepaid kreditnih kartica koje bi se mogle kupiti na kioscima kako bi se sprečilo da ljudi upadnu u dugove. U saopštenju EP ističe se da je on-line klađenje potencijalno oruđe organizovanog kriminala i pretnja deci, koja mogu pristupiti internet stranicama putem mobilnih telefona ili igraćih konzola.

On-line klađenje stvara povećane mogućnosti za korupciju, prevare, nameštanje rezultata utakmica, ilegalne kartele i pranje novca, s obzirom na to da se igre mogu vrlo brzo staviti na internet i ukloniti s njega, dodaje se u tekstu.

Industrija on-line klađenja započela je 1996. godine, a prošle je godine ostvarila ukupno 15,6 milijarda evra prihoda u svetu. Studije Evropskog parlamenta navode da ovaj sektor u EU godišnje raste između osam i 17 odsto bez obzira na ekonomsku krizu.

Pročitajte i ovo...