Home TekstoviNove tehnologije SAD: Opasna kozmetika za bebe

SAD: Opasna kozmetika za bebe

by bifadmin

Istraživanje je pokazalo da je u 48 proizvoda za decu koji se prodaju u SAD prisutan karcinogen 1.4-dioksin, a 23 je imalo formalaldehid.

Američka nevladino zdravstveno i ekološko udruženje Kampanja za sigurnu kozmetiku, u svom novom istraživanju upozorila je na prisutnost kancerogenih hemikalija 1.4-dioksina i formaldehida u kupkama i drugim proizvodima za negu novorođenčadi.

Od 48 testiranih proizvoda, među kojima su i oni velikih proizvođača, poput ‘Baby’ šampona i ‘Baby Magic’ losiona kompanije Johnson & Johnson, u 32 je pronađen 1.4-dioksin u tragovima, a 23 su bila pozitivna na formaldehid. Ukupno 17 proizvoda bilo je pozitivno na obe hemikalije, saopštila je 14. marta Kampanja za sigurnu kozmetiku.

Prema američkoj Upravi za hranu i lekove FDA, 1.4-dioksin je poznati karcinogen, koji nastaje kao nuzprodukt u proizvodnji kozmetike na bazi petroleja. Proizvođači mogu lako ukloniti 1.4-dioksin, ali to se sada ne traži prema kozmetičkim standardima u SAD.

Formaldehid je na popisu potencijalnih karcinogenih materija Agencije za zaštitu okoline (EPA), iako opasnost od raka kod njegove apsorpcije kroz kožu nije objašnjena. Poznato je da formaldehid izazva reakcije na koži kod dece i odraslih.

Kompanija Johnson & Johnson odbacila je izveštaj Kampanje, ističući da svi proizvodi zadovoljavaju propise u svim zemljama gdje se prodaju.

Evropska unija zabranila je 1.4-dioksin još 1982. godine.

Pročitajte i ovo...