Home VestiBiznis & Finansije EU: Počinje povlačenje konvencionalne sijalice s tržišta

EU: Počinje povlačenje konvencionalne sijalice s tržišta

by bifadmin

Tradicionalne sijalice trebalo bi da do 2012. godine budu zamenjene poboljšanim svetiljkama, a zamena će početi već ove godine.

Evropska komisija prihvatila je dva propisa za poboljšanje energetske efikasnosti sijalica u domaćinstvima, privredi i na ulicama, a njihovim sprovođenjem trebalo bi do 2020. uštedeti 80 TWh struje, što odgovara potrošnji čitave Belgije, i smanjiti za 32 miliona tona godišnju emisiju CO2. Očekuje se da će se novim propisima godišnje uštedeti 11 milijarda evra, a kvalitet rasvete bi bio poboljšan.

Domaćinstva će moći da biraju između dugotrajnih kompaktnih fluorescentnih svetiljki koje trenutno pokazuju najveću energetsku uštedu (troše 75 odsto manje od konvencionalnih sijalica) ili halogenih, koje u potpunosti odgovaraju konvencionalnim sijalicama po kvalitetu rasvete, a štede 25 do 50 odsto energije.

U zavisnosti od broja sijalica, prosečno domaćinstvo koje pređe sa konvencionalnih na fluorescentne svetiljke, moglo bi godišnje uštedeti između 25 i 50 evra na računima za struju.

Novi propisi su samo deo mera koje će Komisija prihvatiti sledećih meseci, a koje će se odnositi na mnoge proizvode kao što su električni i elektronski uređaji, bela tehnika i grejalice.

Pročitajte i ovo...