Home VestiBiznis & Finansije OECD: Kina i Indija ne mogu zaustaviti pad svetske privrede

OECD: Kina i Indija ne mogu zaustaviti pad svetske privrede

by bifadmin

Ni nastavak ekonomskog rasta aktivnosti u Kini i Indiji neće moći zaustaviti pad svetske privrede, procenjuje stručnjak OECD.

Izjave Angela Gurie, generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), podudaraju se sa saopštenjem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u kojem se kaže da će u 2009. biti zabeležen prvi globalni pad ekonomskih aktivnosti u poslednjih 60 godina, pri čemu se najveće svetske privrede pozivaju da ulože veće napore u suzbijanje krize.

MMF je ranije objavio da će se svetski BDP u 2009. smanjiti po godišnjoj stopi u rasponu od 0,5 do 1,0 odsto, što bi bio prvi pad aktivnosti u svetskoj privredi od Drugog svetskog rata. „Odgovori zemalja na globalnu krizu tek su u početnoj fazi. Još su potrebne odgovarajuće mere da bi se vratila finansijska stabilnost“, upozorio je MMF.
Studija MMF-a ukazuje da će razvijene ekonomije proći kroz duboku recesiju, za SAD previđa se pad od 2,6 odsto, a za Japan čak 5,8. MMF je takođe upola smanjio projekcije rasta u zemljama u razvoju, ocenjujući da će tokom ove godine njihova ekonomija napredovati dva i po odsto ili manje. U izveštaju se takođe očekuje skorman ekonomski oporavak za većinu privreda u 2010.

OECD upozorava da bi gubitak radnih mjesta u izvozno orijentisanim kineskim fabrikama na jugoistoku Kine mogao ograničiti nedavni ekonomski rast u ruralnim područjima. OECD je prognozirao da će se rast kineske privrede gospodarstva u ovoj godini usporiti na šest do sedam odsto, što se podudara sa najnovijim procenama Svetske banke koje govore o rastu kineskog BDP-a od 6,5 odsto u 2009.

Pročitajte i ovo...