Home VestiBiznis & Finansije Index.hr: Ratko Mladić ili Goran Hadžić uhićen u Keniji?

Index.hr: Ratko Mladić ili Goran Hadžić uhićen u Keniji?

by bifadmin

„OPTUŽENIK za genocid kojeg Haški sud traži zbog ratnih zločina za vrijeme rata u kojem se raspala bivša Jugoslavija uhićen je u kenijskom obalnom gradu Mombasa“, javlja njemački n-tv uz napomenu kako ime nije otkriveno ali radi se o Ratku Mladiću ili Goranu Hadžiću! Vijest o uhićenju muškarca kojeg navodno traži Haški tribunal objavio je i beogradski B92, koji raspolaže neslužbenim informacijama da se ne radi niti o Mladiću niti o Hadžiću. Beogradski medij, naime, javlja kako je srpskim dužnosnicima tijekom dana dostavljena fotografija uhićenog muškarca na kojoj nisu prepoznali tražene ratne zločince. Također se nagađa kako se radi o njemačkom državljaninu porijeklom iz Hrvatske koji je tražen zbog pomaganja haškim bjeguncima, ali sve dostupne informacije i dalje su neslužbene.

„Zasad još ne možemo ništa ni potvrditi niti demantirati“, rekla je u telefonskom razgovoru za Index glasnogovornica Haškog suda Olga Kavran, te dodala kako nove informacije u tijeku večeri ne trebamo očekivati. „Više informacija bit će poznato tijekom sutrašnjeg dana, večeras sigurno nećemo moći potvrditi radi li se o Mladiću ili Hadžiću“, rekla nam je Kavran.

Živio u Mombasi od 1998. godine i bavio se hotelijerstvom?

Nizozemski i njemački mediji javljaju kako je gotovo sigurno da se radi o jednom od dva preostala optuženika za ratne zločine koje Srbija još nije izručila Haškom tribunalu. Podsjetimo, Mladić je optužen za genocid, a Hadžić za zločine protiv čovječnosti. Identitet osumnjičenog bit će objavljen nakon što policija s njim obavi informativni razgovor i uzme otiske prstiju. Policijski glasnogovornik u Keniji kazao je kako su u istragu uključeni operativci Interpola.

Zasad još neidentificirani zločinac uhićen je prilikom racije u hotelu u Mombasi, a policajci su navodno krenuli u akciju nakon što su dobili dojavu da se tamo skriva ratni zločinac. Strani mediji javljaju kako je uhićeni muškarac u Mombasi živio još od 1998. godine, kada je uložio u hotelsku industriju na južnoj obali. „Njegovi otisci prstiju i ostali detalji još se procesuiraju i uskoro očekujemo potvrdu da se radi o traženom ratnom zločincu. Nakon toga ću vas moći obavijestiti radi li se o Mladiću“, rekao je policijski glasnogovornik Eric Kiraithe.

„Osumnjičena osoba se našim istražnim organima predstavila kao strani investitor koji posjeduje velik udio u hotelijerstvu. Naši inspektori provjeravaju njegovu izjavu i ako je nevin, oslobodit ćemo ga“, dodaje Kiraithe. Svjedoci su uhićenog muškarca identificirali kao stranca koji u Mombasi živi već niz godina i bavi se turizmom. Serge Brammertz, glavni haški tužitelj koji se trenutno nalazi u Srbiji, potvrdio je uhićenje, ali niti on nije želio izlaziti u javnost s dodatnim informacija. Nizozemska agencija ANP također javlja kako se radi o osobi za kojoj je raspisana tjeralica Haškog tribunala.

Napisi koji se mogu pročitati u medijima krajnje su kontradiktorni. Pojavila se tako informacija kako uhićeni muškarac ima 65 godina, što odgovara Ratku Mladiću, ali i izjava jednog od zaposlenika hotela koji kaže da je muškarac iz Hrvatske, što znači da bi u pitanju mogao biti i Hadžić.

Preuzeti sa: index.hr / nastavak vesti

Pročitajte i ovo...