Home VestiBiznis & Finansije Ren: Hitna finansijska pomoć Srbiji

Ren: Hitna finansijska pomoć Srbiji

by bifadmin

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da bi Evropska komisija vrlo brzo mogla da donese odluku u pogledu zahteva Srbije da deo sredstava namenjenih finasiranju reformi, koje su uslov za približavanje EU, iskoristi za smanjenje budžetskog deficita.

Ren je novinarima u Briselu rekao da je reč o značajnoj sumi novca: „Prilično sam veliki optimista da ćemo ostvariti željeni rezultat. Srbija je suočena sa prilično teškom ekonomskom situacijom, što je posledica globalne finansijske krize. Njen budžetski deficit raste veoma brzo. Želimo da obezbeđivanjem hitne finansijske pomoći u takvim uslovima pokažemo solidarnost sa Srbijom i da pokažemo da nam je stalo do Srbije. Verujem da ćemo zvaničnu odluku o tome doneti uskoro“, rekao je Ren, prenosi BBC.

Evropski zvaničnici primećuju da će to biti prvi put da se u jednoj balkanskoj zemlji – potencijalnoj novoj članici Unije – pomoć iz evropske kase, odnosno iz predpristupnih fondova namenjenih reformama, koristi u budžetske svrhe.

Uslov za takvo preusmeravanje sredstava, dodao je Ren, je da Srbija sklopi dogovor o novom aranžmanu sa MMF-om: „Ključni uslov je da Srbija postigne sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, kako bismo bili sigurni da će smanjiti javnu potrošnju“, rekao je on.

Na sastanku evropskih šefova diplomatija predstojećeg vikenda, na koji su pozvani i ministri inostranih poslova balkanskih država, između ostalog će se razmatrati i trenutni zastoj u procesu proširenja EU. Ministri će doneti odluku o daljoj sudbini crnogorskog zahteva, koji je stavljen „na led“ zbog primedbi Njemačke i Holandije. Te dve zemlje, naime, tvrde da Unija zbog aktuelene ekonomske krize i političke neizvesnosti izazvane neusvajanjem Lisabonskog ugovora nije u stanju da prima nove članove.

Oli Ren je, međutim, na konferenciji za novinare u Briselu naglasio da dalje proširenje ne sme da bude žrtva pomenutih problema: „U našem predanom radu na obezbeđivanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu ne sme da dođe do zastoja. Pozivam sve evropske političare da tokom kampanje za izbore za Evropski parlament stalno imaju na umu tu zajedničku odgovornost. U interesu Evropske unije je da Zapadni Balkan ne postane neka vrsta crne rupe na teritoriji Evrope“, rekao je Ren.

Na pitanje novinara šta bi poručio Srbiji i Albaniji – da li da sada podnose zahtev za učlanjenje – Ren je odgovorio: „Podnesite zahtev kada budete istinski spremne – nemojte da to bude samo politički čin. Albaniji poručujem da čeka da prođu parlamentarni izbori, koji će biti pravi test njene demokratske stabilnosti. A kada je o Srbiji reč, hajde da najpre sačekamo da na snagu stupi privremeni sporazum, i da se uverimo da možete da postignete konkretne rezultate u reformi sudstva, i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo...