Home VestiBiznis & Finansije Kina predlaže novu globalnu valutu

Kina predlaže novu globalnu valutu

by bifadmin

Kina je zatražila uspostavljanje nove globalne valute pod nadzorom MMF-a, kako bi se prekinula dominacija američkog dolara.

Kineska centralna banka saopštila je 24. marta da podupire poteze kojima bi se uvela globalna valuta rezervi i ukinulo sadašnje oslanjanje na američki dolar, kako bi se uveo red u međunarodna plaćanja.

Guverner kineske centralne banke Zhou Xiaochuan podržao je „postupan proces“ reforme međunarodnih deviznih rezervi pod vodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).U govoru objavljenom na sajtu kineske centralne banke, Zhou je naveo da je nedavna globalna finansijska kriza potencirala potrebu za „kreativnom reformom postojećeg međunarodnog monetarnog sistema prema međunarodnoj valuti rezervi“. Cilj reforme trebalo bi da bude „stvaranje međunarodne valute rezervi koja nije povezana s pojedinačnom zemljom i kaoja bi bila stabilna u dugoročnoj perspektivi“. „Izbijanje krize i njezino širenje na ceo svet pokazalo je nedostatke i sistemske rizike koje sa sobom donosi postojeći međunarodni monetarni sistem“, kazao je Zhou.

Njegov komentar objavljen je nedelju dana uoči sastanka G20, na kojem će se raspravljati o finansijskoj krizi. Očekuje da će reforma MMF-a, kojom bi ta međunarodna institucija dobila veća ovlašćenja na području spašavanja posrnulih privreda, biti glavna tema samita G20, zakazanog za 1. i 2. april u Londonu.

Hu Xiaolin, zamjenik guvernera kineske centralne banke, izjavio je 23. marta da je Kina spremna da podupre izdavanje obveznica MMF-a, zatraživši od G20 da pruži veću podršku zemljama u razvoju. On je naglasio da će američke državne obveznice i dalje ostati „važna komponenta kineskih ulaganja u devizne rezerve“. Veruje se da Kina drži oko 1.000 milijardi dolara američkih državnih obveznica. Hu je naglasio da je stoga logično da je njegovoj vladi „važna sigurnost i profitabilnost američkih državnih obveznica“.

Pročitajte i ovo...