Home VestiBiznis & Finansije Rumunija: Odobrena pomoć od 20 milijardi evra

Rumunija: Odobrena pomoć od 20 milijardi evra

by bifadmin

Rumunija je od Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i drugih kreditora dobila zajam od 20 milijardi evra čime je postala šesta istočnoevropska zemlja koja je dobila pomoć za borbu protiv efekata globalne krize.

Oko 13 milijardi evra odobriće MMF, dok ostatak sredstava osiguravaju EU, Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvitak, objavljeno je iz MMF-a.

Evropska banka za obnovu i razvoj je 24. marta saopštila da se pridružila naporima Međunarodnog monetarnog fonda, EU i Svetske banke u podršci Rumuniji. EBRD će povećati svoje investicije u tu zemlju za dodatnih 500 miliona do 1 milijarde evra tokom sledeće dve godine, kao deo međunarodnog paketa finansijske podrške teškog 20 milijardi evra.

Oko polovina te svote namijenjena je finansijskom sektoru, a ostatak će se investirati u korporativni sektor, energetski i sektor energetske efikasnosti i nacionalnu i lokalnu infrastrukturu. Međunarodni finansijski paket trebao bi da ublaži efekte snažnog pada priliva kapitala, dok bi primena političkih mera trebalo da bude usmerena ka spoljnom i fiskalnom disbalansu i jačanju finansijskog sektora.

S ciljem da smanji uticaj krize i osigura kontinuitet sredstava za mala i srednja preduzeća, EBRD je u decembru 2008. osigurao zajam od 100 miliona evra Banci Transilvania, jednoj od najvećih lokalnih banaka u zemlji za male i srednje preduzetnike. EBRD trenutno radi na sličnim transakcijama i za druge vodeće banke aktivne u zemlji, a tekući angažmani EBRD-a u Rumuniji iznose 1,9 milijardi evra u 110 projekta.

Pročitajte i ovo...