Home VestiBiznis & Finansije MMF: Istočnoj Evropi preti finansijski slom

MMF: Istočnoj Evropi preti finansijski slom

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond je uputio vrlo oštro upozorenje, poručivši da bi kolaps nekih ekonomija zemalja Istočne Evrope mogao poslužiti kao okidač za još jedan talas propasti banaka.

Međunarodni monetarni fond uputio je članicama G20 najozbiljnije upozorenje dosad, prenosi See.biz. Ne uspeju li zemlje članice na predstojećem samitu G20 da odgovore na zahteve recesije, globalni ekonomski problemi mogli bi potrajati duže nego što se mislilo, smatraju u MMF-u, piše britanski Independent.

Naime, iz MMF-a upozoravaju na mogućnost svojevrsnog “domino efekta” koji bi se mogao proširiti preko celog kontinenta putem oslabljenog bankarskog sistema zemalja kao što su Mađarska, Rumunija, Bugarska, Estonija, Litvanija, Letonija i Hrvatska. Takav bi domino efekt mogao pokrenuti širu paniku na međunarodnim finansijskim tržištima, nalik onoj iz oktobra 2008, tvrde u MMF-u.

MMF navodi kako se Rumunija, Bugarska, Estonija, Litvanija, Letonija, Mađarska i Hrvatska uveliko oslanjaju na pritok privatnog kapitala kako bi finansirali svoje nemale trgovinske deficite i ulaganja. Taj novac sada počinje nestajati, a rezultat je intenzivan pritisak na nacionalne valute, navodi se u analizi MMF-a.

Izloženost austrijskih, švajcarskih i ostalih zapadnih finansijskih institucija istočnoevropskm zemljama mogao bi zaprijetiti i njihovoj stabilnosti, piše MMF, pa dodaje: „Tržišta u nastajanju trebalo bi da pripreme planove za suočavanje s velikim korporativnim krahovima. Te zemlje bi trebalo i da procene svoju spremnost na suočavanje s mogućim povlačenjem novca iz banaka“.

Pročitajte i ovo...