Home VestiBiznis & Finansije SAD: Kongres uveo oporezivanje bonusa

SAD: Kongres uveo oporezivanje bonusa

by bifadmin

Predstavnički dom američkog Kongresa sa velikom većinom glasova usvojio je 19. marta zakon kojim se uvodi 90 odstotni porez na isplatu bonusa zaposlenima u kompanijama koje su iz saveznog budžeta primile više od pet milijardi dolara za sanaciju.

Predstavnički dom je sa 328 glasova za, i 93 protiv, prihvatio zakon o “kaznenim” porezima na velike bonuse isplaćene u osiguravajućoj kući AIG, banci Merrill Lynch i drugim finansijskim firmawma čiji su gubici sanirani milijardama dolara poreskih obveznika.

Za zakon su glasala 243 demokratska kongresnika a šest ih je bilo protiv, dok su se republikanci potpuno podelili, 85 ih je podržalo zakon a 87 je glasalo protiv. Predstavnik republikanske manjine Džon Bener, zakon je nazvao „političkim cirkusom“, koji treba da odvuče pažnju javnosti od pitanja zašto administracija nije učinila više da blokira bonuse AIG-a pre nego što su isplaćeni.

Isplata 165 miliona dolara bonusa za nešto više od 400 menadžera i brokera AIG-a, osiguravajućeg giganta kom je vlada dala 180 milijardi dolara pomoći, izazvala je veliko nezadovoljstvo među političarima i talas ogorčenja među američkim građanima, suočenim s jednom od najtežih ekonomskih kriza posle II. svetskog rata.

Pročitajte i ovo...